На 10 януари църквата почита Свети Евстатий Чудотворец. Преподобният Евстатий

...
На 10 януари църквата почита Свети Евстатий Чудотворец. Преподобният Евстатий
Коментари Харесай

Църквата почита Свети Евстатий Чудотворец

На 10 януари църквата уважава Свети Евстатий Чудотворец.

Преподобният Евстатий се родил в Тарсийска област от богати и благочестиви родители – Георги и Мегета. Получил положително образование от тях, като станал на двадесет години, той оставил родителите си и отишъл в Авгаровата обител на планината Олимп.

На тази планина имало доста обители, където към този момент се били прочули с добродетелния си живот като монаси двамата чичовци на майка му – Григорий и Василий, първият от които бил свещеник на манастира. Те приели Евстатий и по този начин почнал сложният му отшелнически живот.

Св. Евстатий бил изповедник, т.е. мъченик за Христовата религия по време на десетото гонение срещу християните. Свети Евстатий бил единомислещо определен от християните за свещеник на Антиохия. На тази служба Евстатий взел присъединяване в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното обучение срещу еретика Арий.

През 326 година той отишъл в Грузия, преди малко просветена с християнската религия, с цел да сложи там пастири за новопокръстените. Като се върнал оттова, той продължавал старателно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и почитан от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.

След гибелта на император Константин, неговият наследник станал държател на част от Римската империя. Новият властник неправилно защитавал еретиците ариани, а преследвал и угнетявал същинските вярващи. Епископът свети Евстатий също попаднал под ударите на императора, свалили го от длъжността му и го изпратили на изгнание в Тракия. Светецът починал през 360 година във Филипи.

На 10-ти януари имен ден честват всички с името Евстати. Името е с гръцки корен и значи устойчив, строен, резистентен, корав. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР