На 10 септември украинският депутат Алексей Гончаренко каза, че в

...
На 10 септември украинският депутат Алексей Гончаренко каза, че в
Коментари Харесай

Какво се случва с руските учители задържани в Харковска област?

На 10 септември украинският народен представител Алексей Гончаренко сподели, че в освободения от въоръжените сили на Украйна град Купянск в Харковска област са арестувани учители, пристигнали от Русия, с цел да преподават в локални учебни заведения. Все още информацията какво чака тези учители и дали въобще са били арестувани, е доста спорна, разяснява Руската работа на Би Би Си.

Ден преди този момент вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук в диалог с киевското издание " Страна " сподели, че арестуваните учители от Русия могат да бъдат съдени по член 438 от Наказателния кодекс (нарушение на законите и обичаите на войната).

" Те направиха закононарушение против нашата страна. Многократно предупреждавахме съветските жители, които се съгласиха да дойдат на територията на Украйна и да правят тук неразрешена от закона активност. Разбира се, съдът ще дефинира наказването за тях ", сподели Верешчук.

Според нея ще бъдат осъдени и украински учители, които са се съгласили да преподават по съветската стратегия - евентуално за колаборационизъм .

Вицепремиерът акцентира, че съветските учители няма да бъдат третирани като пленници за замяна, защото не са бойци - съветските военни, които вземат участие в нахлуването в Украйна, попадат в тази категория.

Но към този момент в казаното от Верещчук не се съдържат детайлности за това какъв брой учители от Русия са били арестувани и къде се е случило това.

Сутринта на 13 септември съветските медии, базирайки се на " източници ", разгласиха информации, че в окупираните територии в Украйна не е имало съветски учители.

Руският вестник " Коммерсант " първо цитира неизвестен събеседник, " непосредствен до Министерството на образованието ", съгласно който " в района не е имало съветски учители, които да могат да бъдат подведени под някаква отговорност ". И тогава РИА Новости, базирайки се на " (окупационните) управляващи на района ", заяви, че " съветски учители не са работили в освободената част на Харковска област (така в Русия назовават окупираните украински територии-бел.ред.) ".

" Не е известна ориста на учителите, които са били подготвени да преподават по новата методика и са сътрудничили на Русия ", се споделя в изказване на ведомството.

Тогава съветското министерство на образованието наруши мълчанието. " Твърденията за задържането на съветски учители в Харковска област не дават отговор на действителността ", сподели ръководителят на ведомството Сергей Кравцов (цитиран от ТАСС). От съветското министерство споделиха, че " всички учители от Русия, които са преподавали в освободените територии, в този момент са там, където обстановката се управлява от съветските военни ".

Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк в телевизионно изявление беше доста прецизен в оценката на протичащото се.

" Деокупацията повдига доста въпроси, към момента не всички територии са изцяло освободени. Навсякъде към момента се подхващат избрани стабилизационни ограничения за почистване на територията. Има доста дребни военни интервенции. Все още е прекомерно рано да се каже тъкмо къде кой и по какъв начин е арестуван ", сподели Подоляк.

Той обаче се съгласи, че учителите никога не би трябвало да се смятат за бойци . " Ако учители са арестувани - да, към момента не можем да кажем сигурно, че избран брой учители са арестувани - тогава те не са бойци, те не са обхванати от конвенциите, които се ползват за военния личен състав. "

Според Подоляк, в случай че украинските управляващи " открият съществуването на такива учители ", те могат да бъдат наказани за безчинство в образователния развой. Тогава те, като непознати жители, могат да бъдат обменени за украински жители , в случай че е оправдано ".

" Необходимо е да се създадат всички инспекции - какви учители са, в действителност ли са жители на Руската федерация, в действителност ли са тук, с цел да преподават, или са самозванци, които са се нарекли учители . Или е някаква организация, която е пристигнала да пропагандира идеологията на съветския свят? Според мен верните правни формулировки би трябвало да се ползват единствено когато към този момент е осъществена избрана следствена работа, " споделя Подоляк предполагайки, че украинските управляващи ще разполагат с повече данни в границите на 5-7 дни.
 Украинските управляващи стартират
Украинските управляващи стартират " дестилация " в Балаклея

Украйна предизвестява, че Русия интензивно приготвя кървави провокации против украински ученици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР