На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий

...
На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий
Коментари Харесай

Св. Харалампий е покровител на пчелите, имен ден празнуват Валентина, Валентин, Валя, Вальо, Харалампи

На 10 февруари Православната черква уважава паметта на Св. Харалампий Чудотворец, свещеник Магнезийски, и на св. мъченица Валентина. Празникът в българската национална традиция е един от последните в зимния празничен цикъл. От този ден народът започвал да обработва земята, откакто зимата си е отишла със св. Атанас.

Св. свещеномъченик Харалампий бил свещеник в Магнезия, Мала Азия, самоуверен просветител на вярата. Изправен на съд, на вятъра бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с стоманени куки. Раните по превъзходен метод заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудното излекуване, повярвали и били предадени на гибел.

Осъден на посичане, св. Харалампий умрял, преди мечът да го допре, по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.



Денят е по-известен в националния календар като Чуминден и се чества за здраве на хората, срещу чумата. В националните показа тя наподобява като бабичка, която непрекъснато е на път и носи със себе си бележник, в който са записани имената на хората, които би трябвало да погуби.

Свети Харалампи пък е прочут на хората като врач на заболявания и рани и стопанин на всички болежки. Легенда споделя, че чумата е затворена в шише и св. Харалампи я е хванал и държи.

Според други предания чумата се родила на Атанасовден и незабавно почнала да скита и да мори де който срещне с острата си коса. Ако не бил св. Харалампи да я залови и окове в девет вериги, щяла да умори света.



В националните показа чумата е остаряла, грозна, рошава и зла жена, която би трябвало да се изведе от селището. Затова оставяли в края на обитаемото място питка с мед, шише вино, нова забрадка, сапун, гребен и вода, с цел да се залиса, до момента в който мие косите си и ги сплита, а до момента в който се нахрани и напие – да не помни защо е слязла.

За да се предпазят от неприятни заболявания, дамите не би трябвало да работят на този ден.

За да се предпазят, на този ден хората заран рано премитат къщата и двора, почистват, по-късно готвят гозбите. Стопанките вършат обредни хлябове.

На обяд се поставя софра, като наложително би трябвало да участва питка с мед, свински джолан в гърне или мусака и картофено пюре. Най-възрастната жена в дома прикадява трапезата, сипва от гозбите, чупи от питата с мед и разнася от тях за здраве из махалата.



Днес е празникът и на пчеларите, защото Св. Харалампий е разкрил и чудодейните свойства на меда. На този ден пчелният мед се освещава и част от него се пази като лек против шарка и други заболявания през цялата година. Медът е знак на изобилието, споделят богослови.

В Тракия се среща вярването, че свети Аралампий араламбисва (прекадява) земята с тамян, тя се затопля и се приготвя за пролетта, което значи, че може да стартира първата оран или окопаване на градините.

Църквата уважава на днешния ден и Света Валентина. Тя била благочестива госпожица, живяла в покрайнините на Кесария Палестинска. Става жертва на гоненията против християните 308 година при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

Когато мъчителите се пробват да я накарат принудително да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с тил към горящия на него огън. Заради това езичниците я обезглавяват.

Своя имен ден честват хора с имена Валентина, Валентин, Валя, Вальо, Харалампи, Хараламп, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР