На 1 юли ще стартира социална мярка за заетост на

...
На 1 юли ще стартира социална мярка за заетост на
Коментари Харесай

Пускат мярка в помощ на автобусните шофьори

На 1 юли ще започва обществена мярка за претовареност на лица, ангажирани в публичния транспорт на пасажери в автобусния превоз - постоянен или инцидентен, разгласи пред БНР министърът на превоза Росен Желязков и посочи, че мярката ще работи в началото 6 месеца и планува да е в размер на 40% от минималната работна заплата с включени осигуровки, което е към 290 лв. на човек.

Става въпрос за към 27 хиляди заети лица, добави Желязков и уточни, че „ на територията на България има към 1400 лицензирани превозвачи, тъй че помощта ще бъде опазване на претовареност, ориентирана към самите предприятия ". По думите на министъра, в случай че мярката се окаже сполучлива, ще се мисли за нейното модифициране и удължение.

Автобусният транспорт е най-засегнатият бранш от транспортния отрасъл от рецесията, акцентира Желязков. " Липсата на придвижване на хора и в страната, и в света оказа максимален удар върху превоза. Стоките, популярност Богу, се движеха в интервала на застоялост. На годишна база ще се види какви са вредите ", изясни Желязков.

В предаването " Неделя 150 " министърът уточни, че спадът в транспорта на пасажери в БДЖ е осезателен. Близо 4 пъти са спаднали личните доходи на компанията. Държавата продължава подкрепя със дотации и финансови прехвърляния, посочи той.

Росен Желязков акцентира, че и товарооборотите на пристанищата също са били доста свити.

" Най-важното е да се възвърне доверието във опцията на страните да се оправят на интернационално равнище с последствията от пандемията ", разяснява той.

По думите на министъра на превоза самолетните компании, летищата и РВД работят в система и в случай че един от тези детайли страда, това се отразява и на другите: " Най-вече пострадаха самолетните компании, които извършват чартърни полети, пренасящи най-вече туристи. Затова е планувано да се дотира от страната всяка заета седалка в българско транспортно чартърно средство с потенциал над 100 седящи места ".

Министър Желязков съобщи, че страната няма да компенсира загуби и посочи, че това никоя страна не може да си го разреши. " Това ще промени доста бизнес модели. Някои анализатори споделят, че понятието лоу-кост към този момент няма да съществува поради нуждата от доходи, които да подсигуряват оперативната работа на самолетните компании. Важното е да се знае, че авиоиндустрията ще се възвръща постепенно и то проведените транспорти, изключително чартърите. В този сегмент подпомагането би трябвало да бъде в посока привличането на туристи " “, сподели министър Желязков.

Във връзка с случая, при който товарен трен дерайлира в региона на жп гара Нова Загора, министърът на превоза съобщи, че " неприятното е, че дерайлирането е в реновиран сектор, който е с освежен и изцяло автоматизирана система ", само че би трябвало да се изчака следствието, с цел да се обясни повода за злополуката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР