На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника.

...
На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника.
Коментари Харесай

Празнуваме Васильовден!


На 1 януари в националната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се назовава с доста имена – Васильовден, Нова година, Сурваки и това без да загатваме всички разновидности на тези названия.

По православния календар на този ден се отбелязва паметта на Свети Василий Велики - един от тримата отци на вселенската черква. Той бил свещеник в Кесария, Мала Азия, мъдрец и публицист във време на църковни раздори и новопоявяващи се ереси. Посветил живота си на добротворството и битката с арианството – разкол, която отричала божественият генезис на Исус Христос. Имен ден честват: Васил, Василка, Веселина, Веселин, Весела, Веско, Васка и сродни.

В националните показа Свети Василий защищава от зли сили, вълшебства, уроки и душевни болести. Помага да надмогнем скръбта и отчаянието, да се противопоставим на неверните стремежи.

Голяма част от ритуалите в навечерието на Васильовден са близки до тези на Бъдни вечер – още веднъж се прикадява трапезата, стопанинът разчупва пита с пара и дава на всеки член на фамилията, огънят би трябвало да гори през цялата нощ, а трапезата не се раздига. Най-важният обаче, присъщ единствено за Васильовден е коленето на петел на прага на къщата. Вярва се, че той носи шанса – и според дали ще влезе или излезе от къщата, се гадае за идната година.

В ранните часове на 1 януари, още преди зазоряване, потеглят сурвакарите – деца на възраст сред 5 и 12 години. Те обхождат домовете на всички близки и съседи и ги благославят със сурвакницата – сурова дрянова пръчка, огъната под формата на буквата Ф и украсена с пуканки, кравайчета, сушени плодове, преплетени бели и червени конци. За признателност стопаните подаряват децата със сушени плодове, сладки и дребни пари.

В същността си този обред е магия за здраве, изобилие и благосъстояние. Всяко сурвакане стартира със заклинанието: „ Сурва, сурва година!”, а самата сурвакница има роля на вълшебен скиптър. Произходът му обаче остава неразбираем – чужд е както за останалите славяни, по този начин и за азиатските нации, които живеят на земите, населявани в миналото от прабългарите. Няма данни за подобен обред и при траките. Затова сурвакането може да се назова неповторим български бит.

На този ден имен ден честват: Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР