На 1-ви декември автоматичната междупланетна станция “Доун направи снимка на

...
На 1-ви декември автоматичната междупланетна станция “Доун направи снимка на
Коментари Харесай

Планетата-джудже Церера е кръгла!!!

На 1-ви декември автоматизираната междупланетна станция “Доун ” направи фотография на планетата-джудже Церера… и въпреки че към момента е надалеч, към този момент се вижда главната форма на Церера – кръгла!

Но за какво да вършим вест от това, ще се попитате вие? Все отново и Земята и Марс са кръгли – и какво толкоз, че и Церера е кръгла? Когато учим дребни небесни тела обаче това е доста значимо. При проучването на метеорити и комети виждаме, че кръглата форма е необичайност. Неправилната форма значи, че гравитационното привличане в разнообразни елементи на повърхността е друго.

Когато обаче формата е кръгла, това значи, че силата на гравитацията е съумяла да преодолее силата на материалите, които построяват Церера.  С течение на времето гравитацията прави света кръговиден, не тъкмо кълбовиден – малко по-раздут откъм екватора и по-сплескан откъм полюсите. Това формообразуване е значимо, тъй като генерира топлота. Церера ще има тектонични характерности, може би и вътрешен океан. Или в случай че ги няма през днешния ден, може да ги е имала в предишното.

“Доун ” ще влезе в орбита към Церера при започване на април 2015 година.

За повече информация: Planetary Society

 Ceres round

Credit: NASA/JPL/UCLA/MPS/DLR/IDA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР