На 1 ноември се чества важен християнски празник, денят на

...
На 1 ноември се чества важен християнски празник, денят на
Коментари Харесай

Днес имен ден имат хора с уникални имена

На 1 ноември се празнува значим християнски празник, денят на Дамян и Козма. Вярващите на Православната черква на този ден почитат паметта на светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Азийски и тяхната майка преподобна Теодотия.

Имен ден имат всички с име Дамян, Дамяна, Кузма и Кузман.

Православната черква уважава паметта на безсребърните Козма и Дамян, които са от Мала Азия. Те били изкусни лечители и можели да излекуват безнадеждно болен със силата на молитвата. Благодарение на братята доста хора се обърнали към християнската религия.

Римският император Карин се опитал да принуди Козма и Дамян да принесат жертва на езическите богове, само че покосен от неочаквана болест, самичък се обърнал към тях. След като светиите го излекували, те били изпратени с чест вкъщи.

Братята не взимали никакво възнаграждение от хората, за което били наречени безсребрени. Веднъж съумели да излекуват безнадеждно болна жена. За признателност тя донесла три яйца на Дамян и го помолила да ги вземе в името на Света Троица. Светецът не могъл да й откаже. Когато Козма схванал за това, той бил доста смутен и завещал след гибелта си да бъде заровен настрана от брат си.

Братята се учели на медицина от остарял доктор, който с течение на времето става доста ревностен към славата им. Обезумял от тази пристрастеност, под претекст, че събирал лечебни растения, той извикал светиите в планините и ги умъртвил там, а телата хвърлил в реката.

Когато били открити телата на братята, хората не знаели по какъв начин да ги погребат – дружно или поотделно. Но тогава се случило знамение: камила, излекувана от бяс, споделила с човешки глас, че братята би трябвало да бъдат заровени наоколо, тъй като Дамян приел подаръка не от персонален интерес, а от благосклонност. Така създали и хората.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР