На 1 ноември България чества Деня на народните будители. На

...
На 1 ноември България чества Деня на народните будители. На
Коментари Харесай

България чества Деня на народните будители

На 1 ноември България празнува Деня на националните будители. На този празник се отдава респект на просветителите, книжовниците и революционерите, построили и съхранили духовните полезности и националното съзнание на българите.

Като будители най-често са споменавани персони като Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Иван Рилски и други. За пръв път Денят на националните будители се празнува в Пловдив през 1909 година По време на комунистическия режим празникът е анулиран, само че традицията на почитането му остава жива и през 1992 година още веднъж стартира отбелязването му.

Днес ще се състои обичайна гала по издигане на националния байрак пред постройката на президентството. От 9 ч. президентът Румен Радев ще одобри строя на Националната гвардейска част, а след края на церемонията в Гербовата зала на " Дондуков " 2 той ще насочи одобрение към ръководители на културни институции, общественици и дейци в региона на науката, образованието, културата и изкуството. Малко по-късно ще се организира гала по връчване на Почетния знак на президента. Отличието ще получат изтъкнати български учени и читалищни дейци.

Други огромни събития, отдадени на празника, не се плануват. Причина за това е пандемията от ковид, поради която достъпа до доста публични места е стеснен, като се позволяват единствено хора с Коронавирус документ.

Ученици от Националната гимназия за антични езици и култури в София ще отбележат празника, като се погрижат за гробовете на редица общественици, учени и създатели. Ще бъдат почистени десетки паметни плочи и местата към тях в Централните софийски гробища. Инициативата се организира за трета поредна година.

Денят е неучебен за цялата страна.

КНСБ разгласи, че в библиотеките ще се организира митинг под мотото " Долу Винету! " против незадоволителните бюджети, заради които заплатите са близки до минималната. Пред библиотеките ще бъдат сложени плакати с този девиз, защото романът Винету се трансформира в метафора на бездуховността и неналичието на отношение към културата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР