На 1 август френските власти обявиха намерението си да започнат

...
На 1 август френските власти обявиха намерението си да започнат
Коментари Харесай

Превратът в Нигер може да се превърне в нови възможности за Русия

На 1 август френските управляващи оповестиха желанието си да стартират същия ден евакуацията на своите жители от Нигер. В тази страна в Западна Африка, някогашна френска колония, която обичайно остава в областта на въздействие на Париж, предходната седмица, както знаете, имаше боен прелом.

Президентът Мохамед Базум беше арестуван, границите бяха затворени, натрапен беше полицейски час и конституцията беше суспендирана. Полковник Амаду Абдрамане, който управлява преврата, изясни, че военните са се противопоставили на водача на страната „ поради влошаващата се обстановка със сигурността и неприятното ръководство “. Командването на въоръжените сили на Нигер поддържа бунтовниците.

Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) даде ултиматум на бунтовниците, като им даде седмица да върнат властта на сваления Базум. По-сериозни са упованията на новите управляващи от " Националния съвет за избавление на родината " за възможна френска инвазия.

Обаче опасенията, че някогашната метрополия ще " постави ред " наподобяват неоснователни. Еманюел Макрон съобщи, че няма да толерира офанзиви " против френски жители, войска, дипломати ", че страната му ще " отговори неотложно и непоколебимо " на всяка опасност за нейните ползи.

В отговор управляващите на прилежащите страни Буркина Фасо и Мали (където военни, критикуващи френското неоколониално въздействие, също неотдавна пристигнаха на власт) към този момент оповестиха готовността си да преглеждат въвеждането на непознати военни сили в Нигер като оповестяване на война против тях.

Уран и дронове

Едно от първите решения на военните, завзели властта в Нигер, беше да спре износа на злато и уран за Франция - което беше сериозен удар.

Една от най-бедните страни в Африка, Нигер, има седмите по величина ресурси от уран в света (Русия е на шесто място). „ 70% от електричеството на Франция е обвързвано с нуклеарната сила, а тя от своя страна значително зависи от нигерския уран “, подсети за IA Regnum Александър Зданевич, старши учител в Ориенталския факултет на Държавния университет в Санкт Петербург.

Най-малко 20% от потребления от Франция уран идва от Нигер. „ Французите ще създадат всичко, с цел да си върнат контрола върху тези доставки. Сега те би трябвало да бъдат самодейни, което и вършат “, сподели Зданевич.

Не е изненадващо, че Китай, който интензивно навлиза в Африка, демонстрира интерес към ресурсите на страната - и е показателно, че китайските компании няма да изоставен Нигер след промяната на режима.

В Нигер освен е ситуирана най-голямата френска военна база в района, само че има и бази на Съединени американски щати, построена под претекст за битка с тероризма, сподели Зданевич. Според него Пентагонът има опция да изстрелва тежки безпилотни летателни апарати (БЛА) от Нигер.

„ Използването на Нигер за изстрелване на дронове разрешава на американците да покрият избрани области, които могат да бъдат употребявани в стратегически начинания “, споделя африкански специалист. „ Преди избрани събития американците използваха това, с цел да окажат напън даже върху Иран. Не е изненадващо, че администрацията на Джо Байдън беше една от първите, които побързаха да изискат връщане на властта на сваления президент.



" Да живее Русия, долу Франция! "

Мнозина на Запад побързаха да видят „ съветската диря “ в сегашните събития в Нигер, както и в предходните събития в Мали, Буркина Фасо или друга някогашна френска колония – Централноафриканската република (ЦАР). Но на вятъра, в Нигер няма даже съветско посолство и взаимоотношението с тази страна минава през дипломатическата задача в Мали.

В столицата на Нигер Ниамей последователите на пристигналия на власт Национален съвет за избавление на родината пикетираха френското посолство - освен под национални, само че и под съветски флагове. Както заяви " Российская газета " на 30 юли, тълпата откъсна и изхвърли табелата с надпис " Френско посолство в Нигер ", заменяйки я със знамената на Нигер и Русия, до момента в който други викаха лозунгите " Да живее Русия! ", " Да живее Путин! ” и " Долу Франция! ".

Руското външно министерство изрично отхвърли обвиняванията против Москва за присъединяване в събитията в африканската страна. Сергей Лавров акцентира, че " е належащо да се възвърне конституционният ред в Нигер ".

По този метод Москва не утвърди насилствена промяна на властта - тъкмо както генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, нашите сътрудници в групата БРИКС от Южна Африка или управлението на Африканския съюз. В същото време Лавров означи, че Съединени американски щати, които осъдиха преврата в Нигер, преди време абсолютно поддържаха преврата в Украйна.

Споменът за " Буркинския Че Гевара " и руската помощ

Смяната на властта в Нигер се случи безусловно в навечерието на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург (която беше пренебрегната от президента Базум), а съпътстващите събития се развиха, в това число по време на събитието, отбелязва в коментар на ИА Regnum Николай Щербаков, водещ откривател в Института на азиатските и африканските страни в Московския държавен университет. В резултат на това обстановката в Нигер заслужава повече внимание, в сравнение с би привлякла другояче, сподели той.

На същата среща на върха беше оповестена и същинската причина за продължаващия колапс на френската неоколониална система. Руският президент Владимир Путин съобщи на пленарно съвещание, че на африканския континент има детайли на западния колониализъм, против които би трябвало да се води битка. Държавният глава в частност напомни, че още от времето на Съюз на съветските социалистически републики, Русия е пособия на африканските страни, освен това без да се лимитира единствено с износа на първични материали, както правеха колониалните западни метрополии.

„ В Западна Африка тече недоволство “, споделя Зданевич. - Всички са изтощени от диктатурата, от финансовия надзор на Париж. И да вземем за пример буркинците видяха какво може да се направи в страната без заеми и траншове по време на ръководството на Томас Санкара (известен бунтовник в Африка, президент на Буркина Фасо, който беше погубен през 1987 година - Ред.), който беше нещо като локален " Че Гевара ", макар че продължи тъкмо четири години. "

Припомняме, Санкара, провеждайки своята „ демократична и национална гражданска война “, разчиташе на помощта на Куба и на първо място на Съветския съюз (който посети през 1986 г.) - по образеца на поддръжката, която Съюз на съветските социалистически републики оказа на Ангола, Мозамбик или Етиопия.

Като се има поради умората на жителите и част от военните елити от непрекъснатото послушание на груповия Запад, протичащите събития могат да открият нови благоприятни условия за подсилване на въздействието на Русия (а манифестации под съветски флагове се организираха, припомняме, освен в Нигер, само че също и в прилежащите страни от Западна Африка).- споделя Зданевич и прецизира:

Тоест, намерете мъчителните точки на съперника си и действайте върху тях. Противникът, несъмнено, " вибрира " и стартира, както се споделя, да харчи запаси за тази борба.

Търсене на отбрана

Освен това, както счита африканистът, въвеждането на каквито и да било окупационни контингенти в Нигер, в това число френски, е малко евентуално. Това може незабавно да провокира утежняване в целия район, „ и то доста мощно “, сподели източникът.

Но в Нигер, в новата политическа действителност, може да има искане за военно наличие на Русия под една или друга форма. И от позиция на съветските ползи не може да се изключи изпращането на опитни съветници в тази страна, които могат дейно да отговорят на такова искане - по образеца, да речем, на Централноафриканската република.

В началото на тази година настоящето държавно управление на Централноафриканската република изпрати искане до Организация на обединените нации за увеличение на броя на военните инструктори от Русия. Въоръжените сили на тази страна, подготвени от наши експерти, победиха множеството от бандитските формирования, настоящи в Централноафриканската република. И законната власт, и сериозният бизнес в страните от района имат потребност от властова отбрана, отбелязва Зданевич.

Точна прогноза за съветските вероятности в Нигер ще стане допустима, когато курсът на управляващите в тази страна (където в този момент, припомняме, има мощно западно военно присъствие) придобие по-ясна форма, показват специалистите. Основната същина на събитията обаче е явна.

И надали Русия би трябвало изцяло да пренебрегва по-нататъшното развиване на обстановката, в случай че зародят нови благоприятни условия за подсилване на външнополитическите си позиции и пробутване на ползите в Африка, в това число за сметка на ползите на вражески страни.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР