На 1 август археолозите от Общинския културен институт /музей/ -

...
На 1 август археолозите от Общинския културен институт /музей/ -
Коментари Харесай

Археолози попаднаха на интересна находка във Варненско

На 1 август археолозите от Общинския културен институт /музей/ - гр. Бяла откриха новия археологически сезон на Античната цитадела на нос Св. Атанас край гр. Бяла, Варненско. През тази година задачата им е да продължат изследванията западно от публичната баня на крепостта в посока на крепостната стена и паралелно на основната улица, така наречен „ меса “.

Още в първите дни от разкопките, учените се натъкнаха на забавна Късноантична пещ от VI век. Пеща е битова, била е иззидана от камъни и в непосредствена непосредственост до нея, археолозите откриха и няколко питоси, огромни керамични съдове за предпазване на артикули – зърно, вино, солена риба и други Работната догадка на археолозите е, че пещта се е употребявала за печене на самун.

И тази година теренните археологически изследвания на Античната цитадела на нос Св. Атанас се финансират от Министерство на културата. Това е поредна година, през която културното ведомство на България не пропуща да поддържа научно-изследователската работа на археолозите от музея в Бяла.

Същевременно с неспокойствие се чака и идването на студенти от Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “ от Молдова. Младежката учебно-практическа и изследователска експедиция обичайно се управлява от проф. Иван Русев и в нея до през днешния ден са взели присъединяване над 150 студенти по археология. С изключение на малко спиране по време на COVID-19 пандемията, Общинския културен институт /музей/ - гр. Бяла, с поддръжката на Община Бяла, е единственият в България, който годишно посреща на стаж студенти по археология от българо-молдовския университет в гр. Тараклия. „ Стажантската ни стратегия е отлична опция за студентите да ревизират дали са избрали вярната посока за кариерно развиване, защото специалността на археолог е обвързвана с тежък физически труд и огромно психическо натоварване “, разяснява Деян Янчев, шеф на музея в Бяла и добавя, че напъните и търпението си заслужават, тъй като съгласно него археологията е една от най-интересните и вълнуващи науки в света.

Теренните археологически разкопки в Бяла ще продължат доникъде на септември и очакванията на учените са да открият още доста забавни находки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР