Мярката е част от амбициозна климатична стратегия, която изисква мащабни

...
Мярката е част от амбициозна климатична стратегия, която изисква мащабни
Коментари Харесай

От март Kaufland преминава изцяло към „зелена“ енергия

Мярката е част от амбициозна климатична тактика, която изисква огромни вложения и цели понижаване на въглеродните излъчвания с над 80 на 100
От март Kaufland България минава напълно към „ зелена “ електрическа енергия. Във всички хипермаркети на веригата, в нейния логистичен център и в нейния административен офис към този момент ще бъде употребена 100%  електроенергия, създадена от възобновими енергийни източници.

Мярката е част от амбициозната климатична тактика на Kaufland България. Тя изисква огромни вложения и е обвързана с постигането на съответна цел - понижаване на въглеродните излъчвания от оперативната активност на веригата с над 80 на 100 до 2030 година (в съпоставяне с 2019 г.). За постигането й Kaufland България работи по редица основни планове като прекосяването към „ зелена “ сила. За задачата компанията към този момент е осигурила нужните гаранции за генезис, които потвърждават, че използваната от нея сила е от възобновими енергийни източници.

„ Стъпката е значима освен за нас. Тя е образец за това по какъв начин бизнесът може да дава напълно съответен принос в битката с климатичните промени. “ , разяснява Гергана Димитрова, управител „ Корпоративни връзки “ в Kaufland България.

Друга основна мярка на Kaufland България за запазване на климата е разполагането на фотоволтаици за лични енергийни потребности. Това е реалност от края на предходната година, като за задачата веригата направи първична инвестиция от над 800 000 лв.. Фотоволтаичните съоръжения са на покривите на Kaufland в старозагорския квартал „ Бедечка ", в ж.к. „ Изгрев " в Бургас, в квартал „ Бриз " във Варна, както и в Дупница. Само от инсталациите Kaufland ще пести към 440 тона въглеродни излъчвания годишно.

Мерките по климатичната тактика изискват повсеместен метод и ефикасен енергиен мениджмънт, който при започване на 2022 година за следващ път получи интернационална сертификация по стандарта „ Системи за ръководство на силата “ ISO 50001. За последните четири години, в които се сертифицира по ISO 50001, веригата е икономисала над 3 800 тона CO₂ излъчвания.

Усилията на компанията са част от уговорката на групата Schwarz, от която е част Kaufland. През август 2020 година групата се причисли към Инициативата за научно обосновани цели (Science Based Targets Initiative/SBTi) и се ангажира да формулира научно валидирани климатични цели, които след това бяха публично доказани от самодейността.  В допълнение към напъните на групата Kaufland е определила характерни цели и ограничения, посредством които излъчванията на CO₂ в бизнеса й и по веригата на доставка би трябвало непрестанно да бъдат намалявани. Освен към този момент посочените, те включват още реализиране на климатична индиферентност най-късно до 2025 година във връзка с оперативните излъчвания (обхват 1 и 2) и основаване на тласъци за доставчиците на Kaufland да понижават сами своите излъчвания.

Вижте повече на:
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР