МВР е в процедура по сформиране на Междуведомствена комисия за

...
МВР е в процедура по сформиране на Междуведомствена комисия за
Коментари Харесай

Вътрешният министър се хвана за главата! Какво получи от Северозапада

МВР е в процедура по съставяне на Междуведомствена комисия за справяне с последствията от наводненията. Тя ще разполага с бюджет от 130 млн. лева, а декларираните претенции за подкрепяне са за 520 млн. лева В бюджет 2024 година би трябвало да се отделят доста повече средства. Това съобщи в Народното събрание вътрешният министър Калин Стоянов.

Сумата, с която разполага Междуведомствената комисия, е извънредно незадоволителна. Реално не можем да покрием вредите, които са декларирани, а какво остава за предварителна защита. Конкретно във въпросните общини няма декларирани съответни претенции за финансови средства, тъй като занапред стартира разказване на вредите, съобщи той.
-->
Стоянов разясни, че за съставяне на Междуведомствена комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет за справяне с последствията от наводненията в разнообразни области в Северозападна България към този момент има изпратени писма до съответните министерства и се чака отговор кои от отрасловите министерства ще бъдат ангажирани в комисията.

„ Това обаче не попречва процеса “, изясни още министърът и посочи, че засегнатите общини би трябвало да приготвят и към този момент са в развой на подготовка на нужните документи, с които да аплайват за подкрепяне.

„ В понеделник, 19 юни, направих среща с кметовете на Монтана, Врачеш, Етрополе и Берковица.

Те изложиха своите съответни проблеми и изкоментирахме най-критичните места. Общинските администрации би трябвало да приготвят оптимално бързо документите, които се изискват за разглеждане в комисията, в това число предложихме Министерство на вътрешните работи да окаже експертна помощ за правене на тази документи “, сподели още Калин Стоянов.

Той разясни, че досега на комисията годишно са отпускани средства към 70, най-много 80 млн. лева, а досега има две решения, с които са отпуснати 63 млн. лева, т.е. имаме излишък от 17 млн.

„ Уверени сме от финансовия министър Асен Василев, че с новия бюджет ще има отпуснати още в допълнение 50 млн. лева, което значи, че комисията ще разполага сумарно с 130 млн. лева Тази сума ще бъде съответно обсъждана, като ние изявихме предпочитание в бюджета за 2024 година сумата да бъде доста по – висока, тъй като имаме декларирани претенции за към 520 млн. лева “, разяснява още вътрешният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР