Музиката влияе на мозъка, на сърдечния ритъм, разказа в предаването

...
Музиката влияе на мозъка, на сърдечния ритъм, разказа в предаването
Коментари Харесай

Музика, биофизика, молекулярна биология и прогресив рок

Музиката въздейства на мозъка, на сърдечния темп, описа в предаването " Нощен небосвод " доцент Милена Георгиева, молекулярен биолог в Българската академия на науките:

" Не е инцидентно, че когато човек се занимава с математика, слуша Моцарт . Има музика за релаксация, за медитация. Има музика прогресив рок - за изложение на обръщение към обществото и хората към нас ", означи Георгиева, достигайки до тематиката за посланията и въздействието на стила, прочут като прогресив рок (за краткост именуван прог рок или прог). Възникването на този жанр,  често определян като амбициозен, еклектичен и придирчив, се свързва с групи от Великобритания в края на 60-те години. Прогресив рокът заимства детайли на класическата музика и джаза и основава свои комплицирани композиции, експериментирайки с непознати музикални форми.  

Прог рокът е част от визитката и на Харилаос Ксенодохидис - той е родом от Комотини, Гърция. В България е от 2004 година, приключил е Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " и сега е докторант по биофизика в Медицинския университет в Пловдив. " Inner Crisis " или в превод " Вътрешна рецесия " е заглавието на неговия албум, публикуван през 2018-та. Той няма музикално обучение, само че е китарист и  композитор - твори в пространството на прогресив рока.

Той приготвя втори албум, с който желае да доближи до повече хора: 

" Искам това, което излиза от мен да стига до хората. Всеки актьор желае да има своята сцена, само че това идва след доста работа ".

" Една огромна истина е, че хората се отдалечават - поради страха ", споделя Харилаос.

Българската академия на науките и Медицинският университет в Пловдив работят по общ план, добави доцент Милена Георгиева:

" Това е и основата на нашия общ план, който сплотява биофизиката и молекулярната биология, сплотява Българската академия на науките и нашата Лаборатория по молекулярна генетика и Медицинския университет в Пловдив , тъй като, в случай че те са биофизици и схващат от това по какъв начин светлината модулира разнообразни физиологични процеси като съкращението на гладката мускулатура на стомаха, ние разбираме от молекулните механизми, които обуславят това нещо и взехме решение да обединим напъните си и да проверим по какъв начин разнообразни енергийни потоци повлияват тази съкратителна интензивност на стомаха ".

Повече за плана можете да научите от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР