Музикантите навсякъде би трябвало да са най-свободната част в едно

...
Музикантите навсякъде би трябвало да са най-свободната част в едно
Коментари Харесай

Ицо Хазарта към 1000 музиканти: Видяхте ли къде ви навряха?

„ Музикантите на всички места би трябвало да са най-свободната част в едно общество, самостоятелни, одухотворени… А като ги видя така, наобиколили Началника, с печален взор и с тая молба за помощ — и ми става кофти “. Това сподели Ицо Хазарта в предаването на Цветанка Ризова по BTV, поканен да обясни позицията по отношение на обещаните помощи за самостоятелния културен сектор и наложителните квоти за българска музика в ефира.

Миналият петък рапърът разгласи във Facebook, че идеята за разпределяне по 4350 лв. на калпак на към хиляда български музиканти е „ безусловно несправедлива и неприятна “. 

Пред bTV Хазарта призна, че присъединяване му в избирателен концерт на ГЕРБ преди по-малко от 2 години е било неточност, за която е понесъл много и основателни рецензии. А по-късно се обърна към тези реализатори, които бяха в Заседателната зала, за да молят Бойко Борисов за помощ.  " Давате ли си сметка, че вас ви навряха доста по-силно в една предизборна акция? Макар вие да не го искахте… Те настояват, че години наред желаят да прокарат тези промени. Защо тогава се сетиха 20 дни преди изборите за тях? "

„ Седят към началника и го молят да даде — продължи музикантът. — И той ще даде. Защото има 20 дни до изборите, и тъй като е добър. Няма да ги пита плащате ли си налозите, тъй като те ще му се разсърдят. А по-безопасно е да се разсърдят на някой като мен, а не на началника “. 

Ицо Хазарта акцентира, че би приел да се приказва за помощи, в случай че става дума за възрастни хора, за хора с увреждания или някакви други проблеми. Но с цел да получи обезщетения (а не помощи) здрав, прав човек, би трябвало да покаже какво е загубил заради възбраната да работи. Според него това може да стане с данъчна декларация.

По отношение на обещаните от Борисов квоти за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа той напомни, частните медии сами дефинират стратегиите си, и онагледи това желание с образец: „ Иван желае да бъде артист. Песните на Иван не ги въртят по радията, не ги пускат и по малкия екран. Интересно, че и в интернет не ги гледат доста. Всичко това би трябвало да подскаже на Иван, че може би би трябвало търси реализация в някоя друга сфера. Но вместо това Иван желае страната да направи закон за песните на Иван “. Хазарта не пощади и личното си творчество:  „ Аз съм написал към 60 песни, само че 90% от тях не ги въртят, знаете ли за какво? Защото не са задоволително положителни. Това е истината “. 

Рапърът показа и как бил подложен на критика от една дама, че такива като него вкарвали в клиповете си нищожно облечени красиви дами и поради тях същинското изкуство не можело да стигне до сцената. „ Вероятно тя схваща справедливостта по този начин - аз да спра да фотографирам красиви дами и да акцентира на фрагменти от Бачковския манастир или Перперикон. Вместо с балет " Нова ", да излизам на сцена с портрети на Филип Тотю и Паисий Хилендарски, с цел да бъде обективна конкуренцията “. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР