Музейна галерия Димитър Георгиев ще представи изложба на скулпторката Валентина

...
Музейна галерия Димитър Георгиев ще представи изложба на скулпторката Валентина
Коментари Харесай

Галерия представя талантлива пловдивчанка

Музейна изложба " Димитър Георгиев " ще показа галерия на скулпторката Валентина Златарова, един потвърден създател с редица изяви по света. Възпитаник на Художествена гимназия " Цанко Лавренов " - Пловдив Валентина Златарова печели цялостна стипендия на Флорентинската академия за изкуства и отпътува за  Италия да учи статуя. Завършва академията през 2007 година с  награда за най-хубава статуя и една година остава там като учител по изобразяване.

Нейното кариерно развиване и креативен търсения я водят в Англия. Наред със своите изложения, креативните благоприятни условия на Валентина Златарова не остават затворени единствено в скулптурата. Тя стартира да се изявява и в друго амплоа -  художник-тромп тлъстина в Държавен спектакъл за опера и балет „ Астана опера “, Казахстан (септември 2012 – май 2013), по-късно в параклис  Арозио, Италия.  Като експерт декоратор и консервация работи за Valentina Bonato LTD - Лондон; Epis Restauri - Бергамо, Италия; Dior, Панама Сити, Панама.
Още като млад и перспективен ваятел нейни произведения влизат в няколко частни сбирки. Днес тя продължава да твори и в нейната идна галерия ще показа своите дълбоки инспирации от мощни български театралните постановки като “Коприна ”, “Орфей и Евредика ”, “Одисей ”, “Възвишение ”. 
Творбите демонстрират интимния претекст на създателя да показа творческата 
позиция в задълбочено анатомично проучване на комбинация и тя е включена като съпътстваща изява в  тазгодишния сценичен фестивал “Сцена на кръстопът ”.

Скулптурната галерия “Ред 8, място 14 ” на Валентина Златарова ще бъде открита на 11.09.2022 година от 17 ч. в музейна изложба “Димитър Георгиев ” - Пловдив и ще може свободно да бъде прегледана до 20.09.2022 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР