Китай запазва позицията си относно въпреки гнева на Техеран срещу

...
Китай запазва позицията си относно въпреки гнева на Техеран срещу
Коментари Харесай

Напук на Иран Китай не отстъпва от позицията си за трите спорни острова

Китай резервира позицията си по отношение на макар гнева на Техеран против Пекин , оповестява " Ройтерс ".

Ислямската република се ядоса, че азиатската страна разказа следените от Иран острови като въпрос, който би трябвало да бъде решен с Обединените арабски емирства.

Миналата седмица К итай изрази поддръжка за напъните на ОАЕ за реализиране на " спокойно решение " на въпроса за островите - Голям и Малък Тунб и Абу Муса.

Островите, по отношение на които териториални искания имат ОАЕ и Иран, са под кнотрола на Техеран от 1971 година

В рядка демонстрация на яд към най-големия си търговски сътрудник иранското външно министерство през вчерашния ден, с цел да му връчи протестна нота против " многократната поддръжка " на Китай за " неоснователните изказвания " на ОАЕ.
 Иран привика китайския дипломат поради 3 противоречиви острова
Иран привика китайския дипломат поради 3 противоречиви острова

За тях претендират и ОАЕ

" Като се има поради стратегическото съдействие сред Техеран и Пекин, се чака китайското държавно управление да преразгледа позицията си по този въпрос ", настоя иранското външно министерство.

Днес обаче външното министерство на Китай повтори апела си към Иран и ОАЕ да разрешат разликите си посредством разговор и съвещания и дефинира позицията си по въпроса като " поредна ".

" Съответното наличие на взаимното изказване на Китай и ОАЕ е в сходство с позицията на Китай ", съобщи Мао Нин на постоянен брифинг в отговора на въпрос за митинга на Иран, като не предложи преразглеждане на позицията на Пекин.

Тя добави, че Китай и Иран имат мощни връзки и че Китай отдава огромно значение на развиването на тяхното стратегическо партньорство.

Китай разгневи Иран през декември 2022 година, когато излезе със взаимно изказване със страните от Съвета за съдействие в Персийския залив, призоващо за старания за разрешаване на казуса с трите острова.

В изказването се наблягаше нуждата от " обезпечаване на мирния темперамент на иранската нуклеарна стратегия " , което не беше упоменато в последното изказване с ОАЕ.
 Иран отхвърля договаряния с Обединените арабски емирства за владението на три острова
Иран отхвърля договаряния с Обединените арабски емирства за владението на три острова

Иран привика съветския дипломат поради изказване за островите в Персийския залив от Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР