Мутацията засяга спайк протеинаПациент е починал след заразяване с видоизменен

...
Мутацията засяга спайк протеинаПациент е починал след заразяване с видоизменен
Коментари Харесай

Вирус мутант засечен у нас

Мутацията визира спайк протеина
Пациент е умрял след заразяване с преобразен английски вид

Експерти наблюдават за случаи на индийския вариант

За първи път в България е засечен английски вид на ковид с разновидност като при бразилския. Новината заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.”Новият вид не е по-опасен, само че е по-заразен”, изясни той.

Мутацията К417Т участва в английския вид, само че е открита за първи път в бразилския вариант. “В никакъв случай не става въпрос за бразилския вид, а за разновидност, която е типична за бразилския вирусен вид P1”, разяснява пред “Труд” доцент Ивайло Алексиев.

Клиничната проба открита от Националния център по заразни и паразитни заболявания е на мъж във възрастова група 80-90 години от София. Мъжът е бил в болница с тежко протичане на болестта и нужда от дихателна реанимация и интензивно лекуване. По-късно е умрял.

Мутацията визира спайк протеина на вируса и получава името си от позицията си в генома. Смята се, че тази смяна води до по-здраво свързване на вируса с АСЕ2 рецептора на клетките.

Южноафриканският вид на COVID-19 е в 14 страни в Европейски Съюз, а бразилският - в 7. Резултатите от някои проучвания сочат, че тази разновидност може да понижи успеваемостта на съществуващите ваксини и на имунитета от естествено преболедуване.

Експертите не престават да следят разпространяването на Коронавирус у нас с акцент на търсене на по-опасни разновидности. Такива все още са индийския и бразилския, по тази причина и влизането у нас на идващи от страни, в които те са публикувани, бе краткотрайно неразрешено. Все още в България не са регистрирани случаи с индийски и бразилски вид на ковид.

Производителите на ваксини работят по нови версии
Заразата става доста рискова за хора под 20 година
Силно заразният английски вариант на ковид се смеси с още по-опасния бразилски вид. Първите изследвания сочат, че тези разновидности вършат вируса изключително инфектиран за младежите под20-годишна възраст.

Според данни на английското профилирано звено New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group (Nertvag), при 200 000 изследвани проби на вируса са били установени 11 от тези мутационни комбинации.
Вирусологът Джулиан Танг от университета в Лестър твърди, че новопоявилите се случаи будят сериозна паника. Пред БиБиСи той съобщи, че разпространението на тези разновидности може да сътвори нещо като “топилен казан”, където да се смесят най-различни разновидности.

Ако новите мутационни комбинации пуснат корени, преодоляването на пандемията ще стане доста по-трудно.

Производителите на другите ваксини работят на цялостни обороти по основаването на нови версии, които сполучливо да нападат новите варианти и модификации.
Проф. Нели Корсун, завеждащ Националната лаборатория към НЦЗПБ, пред “Труд”: Обезпокоително е за антителата на преболедували и имунизирани


- Проф. Корсун, каква е особеността на новата разновидност на ковид, открита у нас?
- Става дума за разновидност в позиция 417, която участва в бразилския вид на ковид, само че в действителност самият вирус е от английския вид с тази спомагателна разновидност. Обезпокоително е, че тя е в сектора, с който вирусът се свързва с рецептора на чувствителни кафези и към този сектор са ориентирани множеството от антителата на макроорганизма, които са добити вследствие на предходно заболяване или на имунизация. Затова е притеснителна тази разновидност - дали няма да окаже въздействие на потентността на антителата, които организма има вследствие на преболедуване или на имунизация.

- Съществува ли риск от ново заразяване при преболедували пациенти, или при хора, които са към този момент с ваксина?
- Обикновено, подобен резултат има композиция сред разновидностите в позиции 417 и 484, каквато композиция има и в южноафриканския и в бразилския разновидности. В нашият случай има единствено едната разновидност и допускам, че няма да има доста мощен резултат върху силата на имунитета. По принцип, има подобен риск, само че не може да се каже авансово дали единствено една разновидност би могла да има доста мощен резултат върху интензивността на обезвреждащите антитела.

- Може ли тази нова разновидност да я назовем български вариант?
- Не. Тази разновидност се среща и в бразилските разновидности. Само един случай е регистриран у нас в този момент - това е мъж, прекарал тежко болестта и умрял. У нас циркулират разнообразни варианти,, само че главно е английският вид. През последните месеци се потвърждава на 100 % във всички проби.

- Все още индийският вариант е до границите ни?
- Да. Все още у нас няма потвърден индийски вариант, нито южноафрикански, нито същински бразилски. Това, което сме засекли при упоменатия пациент, не е бразилски вид.
НОЩ към този момент не съществува
Органът бил разхлабен на 15 април



Националният действен щаб (НОЩ), който управляваше епидемията, към този момент няма да съществува. Това оповестиха от Министерски съвет.

“След като на 15 април 2021 година Националният действен щаб бе разформирован, не е издавана следваща заповед за възобновяване му”, оповестиха от Министерски съвет. Оттам не показват претекстовете си за това решение.

Вероятно обаче те са плод на настройките на здравния министър Стойчо Кацаров, който съобщи, че не вижда смисъл от сходен орган. Засега не е ясно дали с това ще се лимитират персоналните промени в ръководството на пандемията. Д-р Кацаров доста пъти е показал, че не утвърждава водените политики в тази посока, самият той даде обещание да извърши и кадрови смени, където се постанова в лечебни заведения и ведомства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР