Мрежите да са пълни преди Гергьовден планират морските вълциНезапомнено: Морето

...
Мрежите да са пълни преди Гергьовден планират морските вълциНезапомнено: Морето
Коментари Харесай

Рибарите чакат пролетния сафрид по-рано

Мрежите да са цялостни преди Гергьовден възнамеряват морските вълци
Незапомнено: Морето не е падало под 8 градуса от месеци

В подготвеност, лодките са потегнати

Рибарите от Шабла до Резово чакат пролетният сафрид да изпълни мрежите им по-рано тази годината, надяват се още преди Гергьовден. Причината е, че зимата била топла и морето не е било с температура под 8 градуса, описаха рибари пред “Труд news ”.

Бурният вятър спря риболовците в Бургаско да влизат в морето за близо седмица. “Не излизаме в същото време на лов на риба. Седим си по хижите на рибена супа, и чакаме да утихне. Преди да се появи мощният вятър, хващахме попчета и карагьоз ”, описаха морските вълци от селището Ченгене скеле край Бургас.

Въпреки че всички се оплакват от студа, риболовците означават забавен факт, който ще им е като “платно ” в риболова на пролет. Морската вода тази зима не е паднала под 8 градуса, т. е. зимата не е била свирепа и морето е гостоприемно за предстоящите пасажи пролетен сафрид. Стига да дойдат от Мраморно море, разясняват те.

Сафридът се появява нормално в края на април и началото на май, към Гергьовден, само че поради топлата вода, очакванията са, че ще се появи по-рано. “Иначе сме в цялостна подготвеност. Лодките са потегнати, боядисани в бяло и синьо. Имаме всичко належащо за пролетния лов на риба ”, повтарят морските вълци.

А на север сезонът е почнал, само че много едва. Това разяснява дългогодишният рибар от Шабла Инан Акиф. Въпреки че има кораби, той признава, че внася сафрид и хамсия от южните ни съседки, с цел да обезпечи снабдяването на клиенти.

“Морето ни се изпразва от година на година поради безразборното тралене за калкан и рапани. В Турция и Гърция то е позволено единствено в избрани зони и има стоманен ред. У нас разпоредбите не се съблюдават, контролът е рядък, а траловете унищожават естествените крайбрежни укрития, където рибата излиза да хвърля хайвера си ”, твърди Акиф. И дава образец - преди 25 година, когато влезнал в занаята, риболовците ловели попчета единствено с мрежи с диаметър от 52 см и хващали едри екземпляри.

“5-6 риби правеха кг, в този момент се хващат мъници и 30 едвам вършат кило ”, споделя Акиф. Според него на юг към този момент са се появили първите пасажи от трицона.

Освен да дойде сафридът, още едно събитие се чака на пролет по морето с неспокойствие от локални и туристи. Даляните в заливите край Бургас “отварят ” най-късно до първи май. Поставят оборудванията и стартира “далянджийския сезон ”. Там първо ще ловят цаца и хамсия, а по Гергьовден - мечтаният пролетен сафрид. В Ахтопол и Варвара са най-силните даляни, има също до Царево, в Китен, в Приморско.

Докато дойдат пасажите в Бургаско:
Черна мида по 4 лв. е шлагер на сергиите, калканът върви по 25-35 лева
Соленият паламуд е паднал на 10 лева



На борсата “Краснодар ” в Бургас сафридът е вносен, по 8 лева, а шлагер са черните култивирани миди от фермите.

Черна култивирана мида, от фермите в Созопол, е шлагер на рибната борса “Краснодар ” в Бургас сега. Търговците са аранжирали стоката си даже с чинии с варени белени миди с лимон и примамват купувачите. Скариди по 12 лв., въпреки и дребни, също се купуват. “Варят се с малко бира и малко сол, и стават идеални за консумация ”, споделиха бургазлии на опашката за морски блага.

От рибите има свеж калкан, като цената му стартира от 25 и стига до 35 лв. за кг, според от размера на екземплярите.

Търговците продават още сафрид по 8 лв. кг, само че той сигурно е комшийски - от турските риболовци. Продават се още скумрия от Норвегия - по 7 лв. килото, ядки рапани - по 15 лв. кг, а соленият паламуд от 12 е паднал на 10 лв..

В Созопол през тези дни също няма обилие от морски блага, споделиха купувачи, които рано сутринта обиколили и тамошните сергии. Имало миди и цаца.

Лодкари и въдичари без огромна слука към този момент
Пресен турски улов заля борсата във Варна


Въдичарите на Морска гара рядко се връщат вечер вкъщи с задоволително риба за фамилната вечеря.

Пресен турски сафрид за 12 лева килото заля рибната борса във Варна. Има го безусловно на всяка сергия, а цената е колкото на рекордно поскъпналия локален кефал. Лодкари и въдичари се оплакват, че тази пролет в южната част на залива той безусловно е липсващ и допускат, че е поради удълбочаването на канала море-езеро. Рибарите хващат най-вече кая, както във Варна назовават попчетата. Тя се лови и с въдица край буните, където обикаля да търси скариди. На борсата пресният улов коства 7 лева./кг, само че вкусните рибки са дребнички.

На сергиите няма карагьоз, тъй като и в морето рядко се намира, въпреки че сезонът му стартира. Пълно е с свеж черноморски калкан, само че поради цената от 35-40 лева купувачите са малко. На част от щандовете има и прясна акула за 15 лева килото. Тя и калканът са главният улов на огромните риболовен кораби сега. Цената на трицоната на борсата във Варна е 4 лева, колкото коства и кг пресни черни миди.

Най-евтината стока на щандовете са дребничките черноморските скариди, тачени като мезе за бира и вино. Те костват 2,50 лева./кг.

Цената на турския сафрид е същата като предходната пролет, до момента в който акулата е поскъпнала с 3 лева Толкова повече коства и пресният шаран, който се продава за 10 лева./кг. От вносните риби с лев от горната страна по отношение на предходната пролет костват ципурата - 17,50 лева, и лавракът - 18,50 лева, а най-скъпа на борсата сега е прясната сьомга - 47 лева./кг.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР