Мразите игли? Имаме добри новини за вас. В желанието си да

...
Мразите игли? Имаме добри новини за вас.
В желанието си да
Коментари Харесай

Микролепенка може да елиминира нуждата от игли при кръвните тестове

Мразите игли? Имаме положителни вести за вас.

В желанието си да отстраняват нуждата от игли при диагностичните проби инженери от инженерното учебно заведение „ Маккелви “ към Вашингтонския университет в Сейнт Луйс сътвориха лепенка с микроигли, която се закрепва за кожата и може да разпознае съществуването на избрани биомаркери от обещано заболяване с изключителна точност. Това би заменило дългия развой на взимането на кръв с игли. На пръв взор лепенките, снабдени с голям брой микроигли, може и да наподобяват злокобни. Те обаче не провокират никаква болежка, най-малко по този начин настояват основателите им. Освен това могат да се употребяват от пациентите и вкъщи – без наложителното наличие на експерт.

Изследването е оповестено в Nature Biomedical Engineering. 

Множество болести могат да бъдат диагностицирани чрез засичането на протеини, циркулиращи в кръвта – те може да са разследване от болестта (например възпалителни маркери, които приказват за съществуване на автоимунно заболяване) или молекули, които непосредствено провокират самото заболяване (например патогени или биологично дейни вещества). Тези биомаркери ни дават бърз и благонадежден метод за диагноза и тест, само че сега техниките изискват инвазивни и скъпи процедури, при които кръвта се извлича чрез игли и след това се тества в лаборатории.

От друга страна, микролепенките употребяват различен източник на тези биомаркери – дермалната интерстициална течност. Тя се намира сред кръвоносните съдове и клетките и съдържа хранителни субстанции и разнородни по тип значими молекули, нужни за всички клетъчни процеси в тялото. Съставлява към 26 % телесната вода. Много елементарно може да се доближи до нея – нужно е да се пробие напълно дребна дупчица под повърхността на кожата.

„ Те проникват на едвам 400 микрона в дермалната тъкан – споделя проф. Сиркант Сингаманени, чиято лаборатория е създала микролепенките. – Дори не допират сензорните нерви. “

За да успее да се възползва от този необикновен диагностичен запас, микролепенката и нейните игли би трябвало да са извънредно чувствителни. Въпреки че дермалната интерстициална течност е богата на биомаркери, те се извличат мъчно. Ето за какво инженерите вземат решение да прибягнат до помощта на специфични флуоресциращи маркери, наречени плазмон-флуорид, които стартират да сияят при съществуване на биомаркери и които са 800 пъти по-чувствителни от общоприетите.

Микролепенките са били тествани сполучливо при мишки. Сега учените се надяват, че ще могат да проведат клинични изследвания и върху хора.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР