Мравките отдавна са храна по целия свят, а всеки вид

...
Мравките отдавна са храна по целия свят, а всеки вид
Коментари Харесай

Няма сол, няма пипер – новата голяма подправка са мравките

Мравките от дълго време са храна по целия свят, а всеки тип има собствен неповторим усет. Сега изследователитт ги проучват, с цел да схванат от кое място идват техните усети и миризми, наблягайки неизползвания им капацитет в кулинарията в страни, които в предишното са се въздържали да включат инсекти в менюто си.

Нуждаете се от киселинен, оцетеночервен привкус? Черните мравки са на ваше разположение, защото са цялостни с мравчена киселина – съединяване, което отделят от отровните си жлези. Така готвачите могат да заменят оцета и лимоновия сок с по-устойчив източник на този вкусов профил.

Искате ли да усетите месен, лоен мирис на бургери и наденички на скарата? Atta mexicana могат да го реализиран с помощта на алдехидите и пиразина в дребните им тела, които подхождат на тези, създавани при печене на месо и самун. Това би могло да усили другите възможности на месото, като възпроизведе ароматите на същинското месо, което, както знаем, е скъпа промишленост за планетата, що се отнася до излъчванията, потреблението на вода и изменението на климата.

Изследователите се надяват, че с по-доброто схващане на вкусовия капацитет на ядливите мравки те освен ще могат да дават нови кулинарни благоприятни условия, що се отнася до усета и текстурата, само че ще са и метод за вложение на повече хранителни субстанции в храната.

„ Те могат да имат доста разнородни и забавни вкусови профили “, споделя в изказването си Чангчи Лиу, доцент по хранителни науки, „ и това в действителност усилва кулинарните благоприятни условия за потребление на тези инсекти за основаване на вкусна храна “. Не желая хората да усещат все едно вършат жертва, като ядат тези инсекти. Искам да покажа, че те в действителност могат да имат доста добър усет, като в същото време са хранителни и потребни за околната среда. “

Изследователите съумяват да разграничат усетите и ароматите на типовете мравки, като разпознават летливите съединения в пробите си благодарение на газова хроматография-масова спектрометрия. След това получените миризми са съпоставени благодарение на олфактометър – инсталация, която разрешава на учените да доставят на индивида избрани количества и дълготрайност на миризмите.

 POLLO CON SALSA DE CHICATANAS

Пиле, поръсено с Atta mexicana

Невсички разпознати летливи субстанции могат да бъдат усетени от човешкия нос и в последна сметка екипът схваща, че тези химикали са феромони на мравките и се употребяват по разнообразни способи – от маркиране на следи и различаване на съквартирантите им до изпращане на разнообразни сигнали.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР