Предстоящият концерт на Виле Вало у нас обещава да се

...
Предстоящият концерт на Виле Вало у нас обещава да се
Коментари Харесай

Музикални хроники: Алкохолът за малко да съсипе Виле Вало, но той пристига у нас прероден

Предстоящият концерт на Виле Вало у нас дава обещание да се трансформира в едно от огромните музикални събития в България през тази година.

Последното не е изненадващо, защото някогашният фронтмен на HIM се радва на огромна известност и на българска територия. А с изключение на вълнуващ артист, композитор и утвърден секссимвол, той е и човек с забавна персонална орис.

Роден и израснал в Хелзинки в фамилията на унгарка и финландец, Вало стартира кариерата си като басист и барабанист на разнообразни локални групи. Баща му Кари е таксиметров водач, който по-късно отваря и секс магазин, където Виле работи като младеж. 

С татко му са свързани едни от първите му музикални мемоари, защото в таксито си Кари слуша известни финландски фолк реализатори. Но още 8-годишен Виле Вало се снабдява с албума Animalize на Kiss и по този начин се пробужда ползата му към тежките стилове.

Така още като възпитаник Виле навлиза в музикалните среди и стартира да свири в разнообразни групи. В последна сметка напълно се отписва от учебно заведение, с цел да се концентрира върху музиката, съумява да избегне и наложителната във Финландия казарма, защото е диагностициран с астма.

Още в трети клас се среща с различен басист – Мико Паананен, с който по-късно образуват HIM (с в началото име His Infernal Majesty). Дебютният албум на бандата Greatest Lovesongs Vol. 666 се появява през 1997-а и HIM стартират да оформят своя отчетлива еднаквост в областта на готическия рок и метъл.

Вторият албум Razorblade Romance доближава №1 във Финландия, Австрия и Германия, а идващите издания затвърждават триумфите из Европа, където HIM са същинско събитие. Певецът е признавал, че опиатите не го влекат, само че пък тотално злоупотребява с алкохола и цигарите. Разказва се история още от 2000 година, когато пияният Вало колкото да е удържан от приятелите си да не скочи от 13-тия етаж на хотел в Германия. По-късно New York Post го упреква в своя публикация, че е бил безпаметно пийнал на концерт на HIM, хвърлял е бирени кенчета из сцената, фъфлел е и е забравял текстовете на песните си.

Това обаче не пречи на HIM да продължи възхода си. През 2005 година бандата издава Dark Light, който се трансформира в комерсиално най-успешния им албум, а наследникът му Venus Doom носи на HIM номинация за „ Грами “ и най-високото им място в американските ранглисти.

 HIM @ Steel Blue Oval (1 3 2010) (4416157285)

По време на работата по албума Venus Doom (2007), неговият алкохолизъм толкоз се задълбочава, че Вало към този момент повръща кръв, стига и до нервозен срив. Възстановяването му се оказва прекомерно краткотрайно и артистът стартира още веднъж да пие по време на етапа по миксиране на албума – просто стресът и депресията не го оставят на мира.

Най-сетне Вало влиза в клиника за алкохолици по гледище на мениджъра на HIM и по този начин превъзмогва рецесията.

При идващия албум Screamworks: Love in Theory and Practice (2010) музикантът работи изцяло изтрезнял за пръв път в историята на групата. Други проблеми обаче застигат HIM и Вало и сътрудниците му стартират да се усещат изчерпани. След няколко години пауза те издават още един албум, само че вземат решение, че нямат какво повече да дадат на публиката. 

Новината няма по какъв начин да не е мъчителна за почитателите, само че за благополучие, това не е краят на Виле Вало в музиката. Три години по-късно звездата издава изненадващото EP Gothica Fennica Vol. 1 под псевдонима VV, а през 2023-та идва време и за впечатляващия му дългосвирещ албум Neon Noir, достигнал №1 в родината му. Именно този албум финландецът ще показа и пред българската аудитория.

А откакто най-тежкият му алкохолен интервал отминава, Вало последователно се почиства от нездравословните привички. През 2017-а той признава, че пие единствено един път месечно, а наскоро увери, че по време на турнета не допира алкохол, до момента в който цигарите е отказал още преди години.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР