Мръсният въздух в Китай продължава да прави живота на местното

...
Мръсният въздух в Китай продължава да прави живота на местното
Коментари Харесай

Мръсният въздух в Китай пречи на страната да произвежда слънчева енергия

Мръсният въздух в Китай продължава да прави живота на локалното население все по-кратък, предизвиквайки редица болести. Именно поради това държавното управление на страната продължава да разпространява слънчевата сила като главния екологично чист източник на сила. Парадоксът обаче е, че тъкмо поради това замърсяване на въздуха производството на сходен вид сила е лимитирано.

Използвайки сателитни фотоси от НАСА учени от университета в Принстън са изследвали Китай в интервала сред 2003 и 2014 година Те открили, че най-замърсен е въздухът в северната и източната част на страната. Там производството на слънчева сила намаляло с 1.5 киловатчаса на квадратен метър слънчеви панели всеки ден. Според данните от изследването спадът на индустриалния потенциал единствено в източната провинция Шандун е с 35%.

Въпреки че в Западен Китай промишлеността и урбанизацията са надалеч по-слабо развити, както в останалата част от азиатската страна, и там нечистият въздух пречи на производството на слънчева сила. От Принстънския университет са пресметнали, че спадът е с към 10%.

Най-видно казусът се демонстрира през зимата. Тогава резултатът от замърсяването на въздуха е сходен на този при непрекъсната облачност, каквато не липсва през студените месеци. В композиция двата процеса водят до спад от най-малко 20% на индустриалния развой на слънчевите панели.

Въпреки отрицателните данни, предходната година Китай стана най-големият производител на слънчева сила, като усили инсталирания си слънчев потенциал на 77 гигавата. Стремежът на страната е до 2020 година да създава 105 гигавата. Но с цел да реализира задачата си, съгласно учените е нужно въздухът да стане по-чист. Другата алтернатива е фотоволтаичните системи да заемат все по-голяма част от територията на Китай, с цел да се компенсират индустриалните загуби.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР