Мръсни и пренаселени помещения, липса на храна и питейна вода,

...
Мръсни и пренаселени помещения, липса на храна и питейна вода,
Коментари Харесай

Доклад на ЕС алармира за лоши условия в бежанските лагери в Гърция


Мръсни и пренаселени пространства, липса на храна и питейна вода, полицейско принуждение. Така вижда изискванията за банкет на мигранти в Гърция Комисията срещу изтезанията към Съвета на Европа. Членовете на комисията смятат, че да се държат хора при такива условия може да се одобри за нечовешко отношение, което съставлява и риск за публичното здраве.

Това се споделя в техния отчет, направен след две визити в Гърция през април и през юли 2016г. Членовете на комисията срещу изтезанията, която е профилиран орган към Съвета на Европа, са посетили двайсет лагера, полицейски или гранични ръководства, където мигранти са били държани в продължение на седмици и даже месеци.

Те са посетили и центрове за краткотрайно настаняване на два острова в Егейско море. Бежанският лагер „ Мория “ на остров Лесбос, има 1 500 места, само че там са настанени 3000 мигранти, са открили инспекторите. В колиба с повърхност от 46 кв. м. са преброили 43 души, в това число фамилии с дребни деца и възрастни хора. В палатка, планувана за двама души, са преброили седем. Това пренаселване довежда до напрежение и принуждение сред самите мигранти, се споделя в отчета.

В различен бежански лагер в Солун, делегацията от инспектори, включваща и доктор, е открила, че завивките са били цялостни с бълхи, че санитарните пространства са били разнебитена и нехигиенични, че доста от арестуваните там мигранти са били с кожни болести, да вземем за пример краста. Съобщава се за подозрения за случаи на туберкулоза.

От комисията показват мощна угриженост и за обстановката на малолетни, които не са съпроводени. От 3 000 мигранти под 18-годишна възраст, които са регистрирани в Гърция през юли 2016 година, единствено 500 са настанени в специфични пространства. Останалите са били затворени в лагери дружно с възрастните. Съобщава се за случаи на полицейско принуждение – мигранти – ритани и удряни от служители на реда, приковани с белезници за решетка цяла нощ поради това, че са желали вода, завивки или дюшек.

Според специалист от комисията, проблемите, които цитира организацията, не идват от липса на финансиране. Гърция е получила европейски пари за приемането на мигранти. Като причина се показва по-скоро неналичието на организация, на съгласуваност сред другите служби, които би трябвало да се занимават с бежанците. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР