Мръсен въздух в Индия и Китай, замърсена вода в Субсахарска

...
Мръсен въздух в Индия и Китай, замърсена вода в Субсахарска
Коментари Харесай

Глобалното замърсяване е причина за смъртта на 9 млн. души годишно


Мръсен въздух в Индия и Китай, нечиста вода в Субсахарска Африка, токсични мини и комбинати в Южна Америка – замърсяването по света е причина за 9 млн. смъртни случая годишно, или една от всеки шест. Това демонстрира ново изследване, представено от в. „ Уошингтън поуст “.

Изчисленията на проучването, оповестено в научното издание Lancet, значат, че световното замърсяване убива три пъти повече хора всяка година от ХИВ и СПИН, туберкулозата и маларията взети дружно. В същото време по-голяма част от смъртните случаи са в небогати и разрастващи се страни.

Двугодишният теоретичен план, в който са употребявани данни от учени в над 130 страни, документира аргументите за развиване на заболявания и преждевременна гибел през последните десетилетия.

Според него неприятното качество на въздуха е най-големият фактор на замърсяването, причиняващ гибел. Това включва както външното замърсяване, по този начин и това в семействата, дължащо се на изгаряне на дърва, животинска тор и други. Резултатът – 6,5 млн. души умират през 2015 година от сърдечни заболявания, инфаркти, рак на белите дробове и други респираторни проблеми.

Нечистата вода пък е причина за гибелта на 1,8 млн. души от стомашни заболявания, инфекции и други. Замърсяването на работното място също води до огромен брой смъртни случаи – от рак на пикочния мехур при работещите с бои, през белодробни болести при миньорите, излагането на канцерогени и отрови е причина за гибелта на 800 000 души годишно.

Най-много хора през 2015 година са починали в Индия (2,5 млн. души) и Китай (1,8 млн. души). Други мощно наранени страни са Пакистан, Бангладеш, Кения.

Изследването преглежда и следствията от замърсяването върху стопанската система. Според данните държавните бюджети в бедните страни са ощетени с 1,3% от Брутният вътрешен продукт годишно и с 0,5% в развитите страни.

Според създателите на проучването страните би трябвало да положат повече старания, с цел да понижат замърсяването и да подобрят здравето на своите жители, като това ще им донесе, с изключение на всичко друго, и стопански изгоди. Според Филип Ландриган от Медицинското учебно заведение „ Синай “ в Ню Йорк, който е съпредседател на комисията, изготвила отчета, развитите страни могат да оказват помощ на по-бедните за ограничение на замърсяването. „ Това не е необратим резултат “, сподели той и добави, че „ контролът на замърсяването е нужна борба “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР