Мозъчен инсулт – същност. Видове мозъчен инсулт – исхемичен и

...
Мозъчен инсулт – същност. Видове мозъчен инсулт – исхемичен и
Коментари Харесай

Проф. Деянов: Тези 5 симптома гарантират инсулт! Запомнете ги и незабавно потърсете помощ

Мозъчен инсулт – същина. Видове мозъчен инсулт – исхемичен и хемарогичен. Причини за появяването на исхемичен мозъчен инсулт – понижаване или прекъсване на кръвопотока към мозъка, разследване задръстване с тромб, конвулсия или нарушаване на тонуса на огромни съдове, които зареждат мозъка. Получава се обезкървяване на мозъчната тъкан.Причини за появяването на хемарогичен мозъчен инсулт – стена на кръвоносен съд в мозъка се пука и кръвта стартира да тече на открито. Този развой е съпроводен с доста мощна болежка в главата. Лечение на мозъчен инсулт – наложително се търси здравна помощ на тел. 112; превозване в профилирана болница; скенер за определяне типа на инсулта; тромболиза. Признаци, че един пациент е получил мозъчен инсулт – при усмивка, хубавичко част на лицето се извива нагоре, а наранена не може да се движи; когато приказва не може да произнася думите, а фъфли; при проявление на езика, той стартира да стърчи на едната страна; при повдигане на двете ръце нагоре, едната се подвига добре, а втората не може да се вдигне изобщо ли не може да се задържи на високо.
В предаването „ Академия ЗдравОсловно “ на ТВ СКАТ проф. Деянов преглежда мозъчен инсулт, тъй като това е доста съществено заболяване, при което времето е от изключително значение.

 мозъчен инсулт

Проф. Деянов припомня, че при мозъчен инсулт скоростното настаняване в болница е животоспасяващо

Статистиката е тревожна. Всяка година сред 35 и 40 000 души получават мозъчен инсулт. Това са записаните в здравната мрежа пациенти. Около 1/3 от тези пациенти умират, откакто са получили инсулт.  Исхемичните мозъчни инсулти са 2/3 от всички случаи на мозъчни инсулти. Те са по-големият % по отношение на хеморагичните инсулти.

Мозъчен инсулт  е незабавно положение, при което пациентът би трябвало по най-бързия метод да бъде превозен в болница.

Исхемичен мозъчен инсулт – ненадейно изтръпване на едната страна на лицето, на ръка или на крайник. Внезапно замъгляване пред очите или сумрак на зрението. Умствено комплициране. Загуба наизуст или неочаквана загуба на схващане. Неясен диалект, загуба на диалект или проблеми с разбирането на думи. Внезапно мощно главоболие без забележима причина. Необяснимо виене на свят, унесеност и липса на съгласуваност – може да се получи рухване. Гадене и повръщане.

 мозъчен инсулт

При хеморогичен мозъчен инсулт се пука кръвоносен съд в мозъка и кръвта тече на открито, при исхемичен – кръвоносен съд се запушва с тромб

Проф. Деянов поучава всички нас, в случай че забележим наш непосредствен, сътрудник или различен човек, че има някой от изброените нагоре признаци, неотложно да се обадим на незабавна помощ, с цел да бъде превозен в профилирано лечебно заведение. Докато подавате известие на тел. 112 диспечерът ще ви попита по какво разбрахте, че се касае за инсулт.

Можете да прецените по следния метод:  Ако пациентът е в схващане, накарайте го да се усмихне. Когато е получил инсулт, хубавичко страна на лицето ще се изкриви в усмивка, а изумената страна ще остане отпусната. Помолете пациента да каже няколко думи – той ще стартира да фъфли и няма да може да приказва добре. Поискайте да повдигне и двете си ръце. Ако едната ръка се подвига добре, а другата пада или изобщо не може да бъде вдигната, сигурно става дума за мозъчен инсулт. Ако накарате пациента да се изплези, езикът стърчи на една страна.

Исхемичен мозъчен инсулт бива няколко вида – емболичен, тромботичен и хемодинамичен. Основната причина е понижаване или прекъсване на кръвопотока към мозъка, разследване задръстване с тромб, конвулсия или нарушаване на тонуса на огромни съдове, които зареждат мозъка. Получава се обезкървяване на мозъчната тъкан. Запушване на кръвоносен съд с ембол –  тромб  се получава най-често при предсърдно мъждене – кръвта се сгъстява и се получават тромбчета, които влизат в огромния кръг на кръвообръщението. Така могат да доближат до мозъчните кръвоносни съдове и да ги запушат.

 мозъчен инсулт

Проф. Деянов изяснява, че при мозъчен инсулт, човек не може да се усмихва добре – едната половина от лицето се движи, а втората виси

Основната разлика сред исхемичен и хеморагичен мозъчен инсулт е острата болежка в главата. Болката е толкоз мощна, че пациентът има възприятието, че някой го е блъснал по главата. Тази болежка е присъща за хемарогичния инсулт. Тази болежка се получава, тъй като стената на кръвоносния съд се е спукала и кръвта се излива на открито.

Пациентите с хемарогични инсулти се възвръщат по-бързо и при тях последствията остават по-малко трайни, инвалидизацията е по-малка за разлика от исхемичните мозъчни инсулти.

Съвременното лекуване на инсултите първо е обвързвано със наложително превозване до профилирана болница. Всеки пациент с мозъчен инсулт би трябвало да премине през скенер. Ако се откри, че индивидът е получил исхемичен мозъчен инсулт, би трябвало да се приложи новият способ за лекуване – тромболиза. Той се ползва до 2-я или до 3-я час от настъпване на инсулта. Тромболизата оказва помощ да се реканализира запушеният от тромба кръвоносен съд. Лекарството разтваря тромба и кръвта още веднъж стартира да тече обикновено. Колкото по-бързо се приложи тромболиза, толкоз по-малка по размер мозъчна тъкан ще бъде наранена, затова пациентите ще се възстановят скоростно.

В чужбина от известно време ползват различен способ за лекуване на исхемичен мозъчен инсул, при който посредством катетър се влиза в запушения кръвоносен съд и тромбът се изтегля на открито. Кръвта още веднъж нахлува през съдовете и пациентите се възвръщат неотложно, още  пред погледа на лекуващите ги лекари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР