Мостът, който свързваше Русия и Крим беше взривен тази сутрин.

...
Мостът, който свързваше Русия и Крим беше взривен тази сутрин.
Коментари Харесай

Две версии за експлозията на Кримския мост - ракетен удар или взривно устройство

Мостът, който свързваше Русия и Крим беше взривен тази заран. Съоръжението е рухнало, поради детонация на камион, в резултат на която са се възпламенили цистерни с гориво. Москва загатна, че зад детонацията стои Киев. Украйна не отхвърли, само че и не пое отговорност.

Кримският мост, най-дългият мост в Европа - е от стратегическо значение за съветската войска, която го употребява за доставяне на войските си с муниции. Владимир Путин подреди ограниченията за сигурност на моста да бъдат затегнати.

В 06:07 тази заран на Кримския мост, прекосяващ Керченския пролив избухва камион. В този миг около него минава влакова комбинация, натоварена с цистерни с гориво, които също се възпламеняват.

От ударната вълна са разрушени две от платната за придвижване на коли. Загиват трима души - водачът на взривения камион и мъж и жена, пътували в прилежащ автомобил. В първите часове от съветското разследване бяха сбити:

" Руският Следствен комитет е почнал следствие за престъпни действия по отношение на детонацията на Кримския мост. По първични данни, тази заран камион е взривен до момента в който се е движил по моста ", съобщи Светлана Петренко, представител на съветския Следствен комитет.

Днес Москва и Киев взаимно си размениха остри реплики, въпреки и нито Русия непосредствено да упрекна Украйна, нито от украинска страна да поеха отговорност за детонацията. От Киев обаче неведнъж отправяха закани за офанзива против инфраструктура в анексирания от Русия полуостров Крим. Макар и седмици по-късно, Украйна призна, че стои зад гърмежите на кримското военно летище Саки през август. Днес съветникът на Володимир Зеленски написа в Туитър, че това е единствено началото.

" Крим, мостът, началото. Всичко нелегално би трябвало да бъде разрушено. Всичко откраднато би трябвало да бъде върнато на Украйна. Русия би трябвало да бъде изгонена от всяка територия, която е окупирала ", добави Михайло Подоляк, консултант на украинския президент.

За украинците Кримският мост е знак на анексирането на полуострова и през днешния ден поданици на Киев се снимаха пред пощенска марка, на която е изобразен той след детонация. Говорителката на съветското външно министерство съобщи, че Киев де факто признава, че носи отговорност.

" Реакцията на режима в Киев на разрушаването на гражданска инфраструктура " свидетелства за неговия терористичен темперамент ", разяснява Мария Захарова, представител на съветското външно министерство.

От съветска страна приканиха жителите на Крим да не изпадат в суматоха, само че все пак по бензиностанциите през днешния ден се извиха дълги опашки.

Очаква се работата по възобновяване на моста да стартира в къси периоди. От съветското министерство на защитата обявиха, че войските, които се борят в Николаев, Кривой Рог и Запорожие ще не престават да се доставят с хранителни запаси по други сухопътни и морски коридори.

Според военния специалист Камен Невенкин обаче днешният удар ще има мощно отражение върху хода на войната, защото през Кримския мост минават 75% от запасите, които се изпращат да водят война на Източния фронт в Украйна.

" Изключително доста ще ограничи снабдяването на тези войски, както и опцията скоростно да трансферират запаси. Това в Русия след Кремъл, е идващият по значителност обект сега. Ударът е съвсем толкоз равностоен на това да се случи нещо с Кремъл. Това е детайл от някаква огромна натъпателна интервенция, която те готвят, тъй като в случай че си спомним сходен беше казусът с настъплението към Херсон ", съобщи Камен Невенкин, боен историк.

Две са версиите съгласно него за днешната детонация - ракетен удар или взривно устройство, сложено в камиона.

" Ако са изстрелвани ракети, най-вероятният вид, които са потребления, са Нептун, с каквито беше потънал крайцерът Москва тази пролет и най-вероятно са изстреляни от Гуляйполе, в Запорожка област, тъй като дистанцията по права линия е към 255 километра ", добави Камен Невенкин.

Войната е навлязла в нов стадий, а украинската войска към този момент демонстрира, че има превес. Но резултатът от днешния гърмеж ще бъде надалеч оттатък провокация към Кремъл.

" Това е огромен удар, тъй като демонстрира, че Путин не може да опази една такава огромна цел. Съответно съветското общество ще бъде сред такива, които са обезверени и такива, които обезверено приканват за по-силни ответни ограничения против Украйна. Ще е обръщение против проруско настроеното население в Крим, което ще се почувства обсадено ", сподели още Камен Невенкин.

Дългият 19 километра мост беше открит през 2018 с тържествена гала и в наличието на Владимир Путин. В началото на войната точно по него навлязоха първите съветски танкове към Украйна.

Очаква се в идващите часове да последва и отговорът на Москва - евентуално с удари против украинска гражданска инфраструктура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР