Москва. Руският външен министър Сергей Лавров призова държавния секретар на

...
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров призова държавния секретар на
Коментари Харесай

„Известия“: Лавров призова Блинкен да не тиражира спекулации за „руска агресия“

Москва. Руският външен министър Сергей Лавров прикани държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен да не повтаря спекулациите за хипотетична идна " съветска експанзия " в Украйна, а да принуди Киев да извърши Минските съглашения. Това оповестиха във вторник, 18 януари, в съветското външно министерство, представени от московския вестник “Известия “ .

По-рано във вторник по самодейност на американската страна се организира телефонен диалог сред Лавров и Блинкен. По време на диалога страните са разискали резултатите от последния кръг от разговора сред Руската федерация и Съединени американски щати за стратегическа сигурност, както и съвещанието на Съвета Русия-НАТО.

„ В подтекста на обстановката в югоизточната част на Украйна министърът прикани държавния секретар да не повтаря спекулациите по отношение на хипотетичната идна „ съветска експанзия “, а да принуди управляващите в Киев да съблюдават изцяло споразуменията от Минск “, се споделя в изказването.

В същото време в хода на диалозите Лавров още веднъж посочи главните моменти в показания по-рано от Русия план на двустранен контракт със Съединени американски щати и съглашения с НАТО. Документите, както означават в съветското външно министерство, „ фиксират правни гаранции за сигурността на Русия в границите на правилото за сплотеност на сигурността, утвърден от всички евроатлантически страни “.

В същото време Лавров и Блинкен разискаха опцията за продължение на контактите в близко бъдеще.

По-рано Лавров сподели, че украинските управляващи са длъжни да съблюдават Минските съглашения, те не могат да имат проект „ Б “. Според него Украйна е под външния надзор на Съединени американски щати. В същото време министърът обърна внимание на обстоятелството, че Вашингтон е в положение да принуди Киев да съблюдава Минските съглашения.

През последните седмици редица западни медии оповестиха за хипотетичните проекти за съветската инвазия в Украйна. И по този начин, на 7 януари The New York Times сформира и разгласява карта с хипотетичното местонахождение на съветските войски по границата с Украйна.

Москва неведнъж отхвърля сходни данни. На 23 декември 2021 година по време на конференция Владимир Путин отговори на въпрос за хипотетични проекти за навлизане в Украйна. Според него поради сходни изказвания се основава усещането, че украинската страна приготвя нова интервенция в Донбас.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР