Москва отхвърли твърденията на в. Таймс, че субстанцията, използвана за

...
Москва отхвърли твърденията на в. Таймс, че субстанцията, използвана за
Коментари Харесай

Москва опроверга ”Таймс”: В Шихани не е имало ”Новичок”

Москва отхвърли изказванията на в. " Таймс ", че субстанцията, употребена за отравянето на Скрипал, е била създадена в затворен град в Саратовска област.
Британското разузнаване твърди, че веществото, с което е бил токсичен някогашният съветски разузнавач Сергей Скрипал, е създадено в съветската военна научно-изследователска база в град Шихани, Саратовска област, написа в. " Таймс ".

Изданието назовава базата в Шихани " съветския Портън Даун " по името на английската военна лаборатория, профилирана в проучвания на химически и биологически субстанции.

" Тази лаборатория в никакъв случай не е била част от нашия обсег на работа ", съобщи пред Интерфакс Михаил Бабич, пълномощен представител на съветския президент в Приволжския федерален окръг, в състава на който влизат редица съветски федерални субекти, измежду които и Саратовска област.

" Всички бази, в които са складирани химически оръжия са добре известни. Шихани не е една от тях ", сподели Бабич, който е някогашен ръководител на съветската Държавна комисия по химическо разоръжаване.

Шихани е затворен град, в който се намира поделение на Държавния проучвателен институт за химия и органични технологии.

Няколко съветски учени, измежду които Вил Мирзаянов, химикът, който разкри през 90-те години на предишния век съществуването на програмата за създаване на Новичок, веществото, за което Лондон твърди, че е отровило Скрипал, настояват, че тази субстанция е била основана през 80-те години в Шихани.

В уеб страницата на Държавния проучвателен институт за химия и органични технологии се споделя, че неговото поделение в Шихани в този момент взе участие в работа, обвързвана с " гарантиране на сигурността на страната " и заличаване на химическите оръжия.
През септември 2017 година съветският президент Владимир Путин съобщи, че Москва е унищожила последните си ресурси химически оръжия, наследени от епохата на Студената война. Същевременно през днешния ден говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова написа в страницата си във Facebook, че домашните животни на Скрипал са можели да бъдат значима улика в делото за отравянето му, съобщи ТАСС.

Домашните любимци на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал, който бе токсичен във Англия, са мъртви, заяви по-рано говорителка на английското министерство на околната среда, представена от Франс прес. Тя описа, че ветеринарен доктор е разкрил в жилището на Скрипал, откакто получил позволение за достъп до него, двете му морски свинчета мъртви. Там е била открита и една котка в тежко положение и ветеринарен хирург е решил да я евтаназира, с цел да постави завършек на тъгите й.

Според Захарова животните освен, че са починали при странни условия, само че са били и кремирани. " На пръв взор това може да породи следващата порция смешки от сорта " очистиха значими очевидци ", само че в реалност това са " значими очевидци ", защото става дума за химическо отровно вещество, което съгласно някои версии, може да е било употребявано в дома на Скрипал ", разяснява говорителката в страницата си във Facebook.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР