Москва отхвърли твърденията на британския The Times че субстанцията, използвана

...
Москва отхвърли твърденията на британския The Times че субстанцията, използвана
Коментари Харесай

Мария Захарова обясни защо кремираните в Британия домашни любимци на Скрипал е можело да бъдат важни свидетели

Москва отхвърли изказванията на английския The Times че субстанцията, употребена за отравянето на Сегрей Скрипал и щерка му, е била създадена в затворен град в Саратовска област, съобщи Франс прес.

Британското разузнаване твърди, че веществото, с което е бил токсичен някогашният съветски разузнавач Сергей Скрипал, е създадено в съветската военна научно-изследователска база в град Шихани, Саратовска област, написа The Times. Изданието назовава базата в Шихани " съветския Портън Даун " по името на английската военна лаборатория, профилирана в проучвания на химически и биологически субстанции.

" Тази лаборатория в никакъв случай не е била част от нашия обсег на работа ", съобщи пред Интерфакс Михаил Бабич, пълномощен представител на съветския президент в Приволжския федерален окръг, в състава на който влизат редица съветски федерални субекти, измежду които и Саратовска област.

" Всички бази, в които са складирани химически оръжия, са добре известни. Шихани не е една от тях ", сподели Бабич, който е някогашен ръководител на руската Държавна комисия по химическо разоръжаване. Шихани е затворен град, в който се намира поделение на Държавния проучвателен институт за химия и органични технологии.
 
Няколко съветски учени, измежду които Вил Мирзаянов, химикът, който разкри през 90-те години на предишния век съществуването на програмата за създаване на Новичок - веществото, за което Лондон твърди, че е отровило Скрипал, настояват, че тази субстанция е била основана през 80-те години в Шихани.

В уеб страницата на Държавния проучвателен институт за химия и органични технологии се споделя, че неговото поделение в Шихани в този момент взе участие в работа, обвързвана с " гарантиране на сигурността на страната "  и унищожаване на химическите оръжия.

През септември 2017 година съветският президент Владимир Путин съобщи, че Москва е унищожила последните си ресурси химически оръжия, наследени от епохата на Студената война.

Същевременно днес говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова написа в страницата си във Facebook, че домашните животни на Скрипал са можели да бъдат значима улика в делото за отравянето му, предават международни медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Домашните любимци на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал, който бе токсичен във Англия, са мъртви, заяви говорителка на английското министерство на околната среда, представена от Франс прес. Тя описа, че ветеринарен доктор е разкрил в жилището на Скрипал, откакто получил позволение за достъп до него, двете му морски свинчета мъртви. Там е била открита и една котка в тежко положение и ветеринарен хирург е решил да я евтаназира, с цел да постави завършек на тъгите й.

Според Захарова животните освен, че са починали при странни условия, само че са били и кремирани. " На пръв взор това може да породи поредната порция смешки от сорта " очистиха значими очевидци ", но в реалност това са " значими очевидци ", защото става дума за химическо отровно вещество, което съгласно някои версии, може да е било използвано в дома на Скрипал ", разяснява говорителката в страницата си във Facebook.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР