Москва, от нашия специален пратеник инж. Иля Селиктар Френската марка започва

...
Москва, от нашия специален пратеник инж.
Иля Селиктар Френската марка започва
Коментари Харесай

Renault Arkana – що е то? - видео

Москва, от нашия специфичен делегат инж. Иля Селиктар

Френската марка стартира да изпълнява намеренията си да приключи предлагането на тъй наречените “бедж инжинеринг ” / продаването на еднакъв модел под друга марка/ по отношение на моделите на Dacia с емблемата на Renault. По този метод се търси разместване на двете марки в позицията им на пазара, първоначално в Русия и Бразилия.

Според шеф-дизайнерът на Renault Лорънс ван дер Акер практиката ще е към този момент непрекъсната. Според него в този момент е значимо Renault да има глобална гама, като “деривати на Dacia няма да се оферират с емблемата на Renault и тази практика би трябвало да спре ” - сподели дизайнерът в коридорите на Московския автосалон.

Renault направи в Москва международен дебют на изцяло нов за марката модел с име Arkana. Става дума за купеобразен кросовър, който на процедура наподобява като много приятен издигнат седан. Концептът е пример за това по какъв начин гамите на Renault и Dacia започват да се разделечават външно, въпреки че ще продължи общото използване на елементи и детайли.



Идеята за основаването на модела е дошла след изследване измежду потребителските групи в Русия, където колите вид SUV вече заемат към 40% от новите продажби, но автомобилите вид седан към момента са много популярни. Хората към този момент желаят комбинация от двата вида автомобил, машина която да изглежда спортно, само че прагматично и в същото време практично. Така се стига до идеята за автомобил вид SUV само че с аспект на купеобразен седан, която на практика финишира в комбинацията повдигнат седан.

Arkana е вторият автентичен модел на Renault след компактния SUV Kaptur основан за страните с разрастващи се пазари и ще бъде предложен първо за продажба в Русия през следващата година. Подобно на Kaptur автомобилът е развъртян като версия на бюджетната платформа на алианса B0, само че с по-сложна доработка.

Една от дилемите на Renault сега е повишаване качеството на моделите Лада на поделението на алианса АвтоВАЗ. Ван дер Акер направи и доста интересно изказване по повод работата на колегата си Стив Матин – шеф-дизайнера на Лада - “Стив прави животът ми сложен. Налага ми се ползвам към този момент много усилия за покачване равнището на марката Renault за да не се постанова да се изядем един различен. ”

Същото нещо се отнася и за другата марка на алианса – Dacia, която бавно върви нагоре в пазарното си позициониране. Единственият модел на румънската марка, който ще продължи да се предлага и с емблемата на Renault ще бъде Duster, който си спечели репутацията на бестселър към този момент и на световно, а освен на европейско равнище.

От Renault желаят сходна орис да реализира и Arkana, която след съветския пазар ще навлезе на пазарите в Китай, Латинска Америка и Южна Корея. Колата ще се създава в завода на алианса в Москва за местния пазар и за износ. Има възможност при пазарен триумф моделът да се прави още в Китай и Южна Корея.

Интересен е въпросът дали Arkana ще тръгне и на пазара в Европа? Тази опция не се отхвърля от управлението на алианса, от модела към този момент са се заинтересували сериозно европейските дилъри на марката. За да тръгне на европейския пазар, обаче, Arkana би трябвало да се приближи повече до желанията на капризния европейски клиент, макар че е развъртян на нискобюджетна платформа.

Над 50% от частите на шасито на колата са различни и нови по отношение на тези на Kaptur, като специално за Arkana платформата е осъвременена и се чака колата успешно да издържи европейските краш-тестове и да покрие новите екостандарти в Европа.

Специално за съветския пазар се предвижда колата да се предлага с два бензинови двигателя - новият 1.3-литров турбо и по-евтиният 1,6-литров атмосферен двигател.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР