Москва. Общото събрание(ОС) на ООН за първи път в последното

...
Москва. Общото събрание(ОС) на ООН за първи път в последното
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Москва говори за заплаха от глобален конфликт

Москва. Общото събрание(ОС) на Организация на обединените нации за първи път в последното десетилетие съумя да извърши цялата си съществена стратегия до настъпването на католическото Рождество, заяви в събота ръководителят на 73-тата сесия на Оценка за съвместимост Мария Фернанда Еспиноса Гарсес, стартира коментарът на „ Независимая газета “ , с който се обобщават събитията от седмицата преди Коледа.

За Русия този факт беше засенчен, защото най-после Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации отклони нейната резолюция в отбрана на Договора за ракетите със междинен и дребен обсег на деяние (ДРСМО). За приемането на документа гласоподаваха 43 страни, срещу – 46, а 78 се въздържаха. Сред тези, които бяха срещу, са Съединени американски щати, страните от Европейски Съюз, Япония, Турция, Израел и Украйна. В поддръжка на съветското предложение бяха Китай, страни, членуващи в Организацията по Договора за групова сигурност, Иран, Сирия, редица страни от Латинска Америка. Както разгласи заместител представителят на РФ в Организация на обединените нации Василий Небензя, американският му сътрудник Ники Хейли е разпратила писма с напътствие да се отхвърли препоръчаната от РФ резолюция.

В изказването на Министерство на външните работи на РФ се споделя: « Нанесен е нов удар по архитектурата на интернационалната сигурност и непоклатимост. Сега в конкуренцията във въоръжаването могат да се впуснат незабавно няколко района в света, а това значи и в директна борба между тях ». В четвъртък на конференцията си Владимир Путин съобщи, че решението на Съединени американски щати за излизане от ДРСМО „ ни довежда до доста рискова линия “: ускорява се риска от нуклеарен спор и нова конкуренция във въоръжаването. Русия и Съединени американски щати не договарят за продължение на Договора за стратегическите настъпателни оръжия, чийто период изтича през 2021 година.
В събота Централната телеграфна организация на Корейската народно-демократична република (КНДР) заяви, че КНДР няма да се откаже едностранно от нуклеарните оръжия, до момента в който Съединени американски щати не престанат да съставляват опасност за Корейския полуостров. „ Съединени американски щати са длъжни да изяснят какво тъкмо значение влагат в понятието денуклеаризация на Корейския полуостров и да научат географията.

Ако приказваме за Корейски полуостров, то в това разбиране включваме територията на нашата република и целия район, където Съединени американски щати са разположили свои завоевателни сили, в това число и нуклеарно оръжие, - по този начин се загатва и за Южна Корея. – Ако става дума за цялостна денуклеаризация на Корейския полуостров, това значи, че приказваме за премахване на всички нуклеарни закани, които произтичат освен от страните от Юга и Севера, само че също и от региони, ситуирани в съседство с Корейския полуостров. “
Няколко дни преди този момент помощникът на президента на Съединени американски щати по национална сигурност Джон Болтън, като се основаваше на думите на Доналд Тръмп, съобщи, че водачът на КНДР Ким Чен-ун не извършва поетите задължения и за разрешаване на тези проблеми е належащо да се организира още една американско-севернокорейска среща на върха. Срещата на държавните глави на двете страни се чака при започване на 2019 година.

В петък в Барселона имаше протестни акции, свързани с провеждащото се в столицата на Каталония съвещание на Министерския съвет на Испания, което нормално се организира в Мадрид. За стачкуващите това събитие беше провокация. Те замеряха полицията с камъни, фишеци и багра, преобръщаха боклукчийските контейнери, разбиваха светофарите. В отговор полицията употребява палки, повече от 60 индивида получиха контузии. На конференция формалният представител на държавното управление Изабел Села прикани митингуващите да не прибягват до принуждение. Тя загатна, че на съвещанието са признати „ значими решения за Испания и Каталония ».

На идващия ден хиляди хора излязоха на проява в Истанбул по отношение на повишение на цените на питателните артикули и растежа на инфлацията. Участниците държаха в ръцете си транспаранти, като някои от тях намекваха за придвижването на „ жълтите жилетки “ във Франция. В проява, проведена от профсъюза KESK, сплотяваща държавните и общинските организации, участваха представители на всички провинции в Турция.

Президентът Реджеп Ердоган увери по телефона Доналд Тръмп, оповестил решението да изведе от Сирия американските военни, че турците са завършили с унищожаването на терористичната формация „ Ислямска страна “ (забранена в РФ), оповестява телевизионния канал NBC News. Източник от администрацията на Съединени американски щати прецизира, че за тази интервенция е належащо Анкара да получи опция гладко да организира военни дейности в северна Сирия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР