Москва изостави своята най-значима база в Харковска област в събота

...
Москва изостави своята най-значима база в Харковска област в събота
Коментари Харесай

Русия претърпя най-тежкото поражение от началото на войната

Москва изостави своята най-значима база в Харковска област в събота като част от неочаквания си срив на една от главните фронтови линии, предизвикан от бързото нахлуване на украинските сили, оповестява " Ройтерс "

Освобождаването на Изюм е най-тежкото проваляне на Кремъл от март месец, когато войските му бяха изтласкани от столицата Киев. Украйна означи това като повратна точка в 6-месечната война. Хилядите изтеглящи се руснаци оставят след себе си купища амуниции и екипировка.

Изюм бе логистична база за една от главните им военни акции - траялото месеци нахлуване от север на прилежащия Донбаски район.

Руската държавна инфонационна организация " ТАСС " цитира Министерството на защитата и уточни, че на войските е подредено да изоставен региона и да подсилят интервенциите на други места в Донецк. Ръководителят на съветската администрация в Харков е наредил на жителите да изтеглят провинцията и да избягат към Русия, с цел да " спасят животи ", написа още " ТАСС ".

Ако Украйна резервира тези освободени позиции, това ще бъде значима победа в опитите на отбраняващите се против нашествието сили да покажат на Запада, че заслужават поддръжката и продължителното доставяне с оръжия. В същото време ще съставлява сериозен удар за Москва, която съгласно западното разузнаване е понесла тежки загуби, отбелязва " Ройтерс ".

Киев е подложен под натиска да показва напредък преди настъпването на зимата на фона на заканите на съветския президент Владимир Путин да спре всевъзможни енергийни доставки към Европа, в случай че Брюксел реализира предлагането за ограничението на цената на съветски нефт.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба увери, че страната е посочила, че е способна да победи съветската войска с предоставените оръдия:

" Повтарям: колкото повече оръжия получим, толкоз по-бързо ще спечелим и толкоз по-бързо ще завърши тази война, " безапелационен бе той.

 
В своето вечерно послание в събота президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна си е върнала към 2 хиляди квадратни километра от началото на офанзивата, която стартира този месец.

" Руската армия ни демонстрира най-хубавото от себе си - своя тил. В последна сметка за тях бягството е добър избор. Няма и в никакъв случай няма да има място за окупатори в Украйна, " сподели той.

Началника на щаба на Зеленски Андриу Йермак добави в Twitter: " Руската войска си печели наградата за най-бърза в света - продължавайте да бягате! "

Новината за отдръпването на окупаторите от Изюм идва часове, откакто украинските сили превзеха назад и град Купянск - също със стратегическо значение, защото през него минават съветските доставки на фронтовата линия в Донбас.

Това оставя хиляди съветски бойци откъснати на фронт, който видя някои от най-интензивните борби до момента.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР