Москва и Киев се винят взаимно за разрушаването на язовирната

...
Москва и Киев се винят взаимно за разрушаването на язовирната
Коментари Харесай

Стотици евакуирани след взрива на „Нова Каховка“

Москва и Киев се винят взаимно за разрушаването на язовирната стена
Кремъл: Със бойкот Украйна отвлича вниманието от несполучливата контраатака

За Запада случилото се е военно закононарушение

Стотици евакуирани, десетки селища под вода, изцяло разрушена Водноелектрическа централа, опасност за водоснабдяването на Крим - това са част от последствията от разрушаването на стената на язовир “Нова Каховка ” в украинската Херсонска област.

Украйна и западните ѝ съдружници упрекнаха Русия за съзнателно взривяване на язовирната стена, което дефинираха като военно закононарушение. Кремъл обаче отвърна, че Украйна е направила бойкот на язовира, с цел да отвлече вниманието от дълго чаканата си контраатака, която Москва възпира. Нито една от страните обаче към този момент не показва доказателства за обвиняванията си.

Инцидентът станал през нощта против вторник. След рухването на огромни елементи от стената, почнало безотговорно приключване на вода. Водноелектрическа централа “Каховка ” е на процедура изцяло разрушена и е била изключена от системата за подаване на електрическа енергия. Според специалисти мащабите на разрушенията на ВЕЦ-а са такива, че тя действително ще би трябвало да се строи отначало.

До ранните утринни часове бяха наводнени най-малко 24 обитаеми места, като застрашените са към 80. Евакуират се всички поданици на брега на река Днепър в региона на повредата, изведени са били минимум 900 души. Селскостопанските региони по течението на Днепър са отнесени. В окръг Нова Каховка е въведено изключително състояние, равнището на водата в едноименния град надвишавана 11 метра. Застрашено е и подаването на вода към Крим - язовирът доставя с вода анексирания от Русия полуостров, също така обезпечава напояване на южните селскостопански региони на Украйна и взе участие в охлаждането на Запорожката АЕЦ, която след началото на съветската атака е под контрола на Москва. Експерти твърдят, че няма директна заплаха за нуклеарната централа след случая с язовира (виж долу - бел. ред.).

“Руски терористи. Разрушаването на Водноелектрическа централа “Каховка ” единствено удостоверява пред целия свят, че те би трябвало да бъдат прогонени от всяко ъгълче украинска земя ”, написа украинският президент Володимир Зеленски в Телеграм.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг назова случилото се “възмутителен акт, който още един път демонстрира бруталността на войната на Русия в Украйна ”.

“Можем без подозрение да кажем, че става въпрос за тенденциозен бойкот от украинска страна ”, уточни представителят на Кремъл Дмитрий Песков. “Изглежда този бойкот е обвързван с обстоятелството, че откакто украинските сили започнаха своята контраатака преди два дни, не реализират задачите си ”, добави Песков.



Реакторите на централата са изключени
МААЕ успокоява: Няма директен риск за Запорожката АЕЦ


Рафаел Гроси възнамерява да посети Запорожката АЕЦ идната седмица.

Няма риск за сигурността на Запорожката АЕЦ след разрушаването на Водноелектрическа централа “Каховка ”. Това се показва в изказване на генералния шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси.

“Според настоящите ни оценки няма непосреден риск за сигурността на атомната електроцентрала ”, увери Гроси.
Той добави, че продължителна липса на охлаждаща вода в Запорожката АЕЦ обаче би прекъснала работата на аварийните дизелови генератори, съобщи Ройтерс.

Запорожката АЕЦ разполага с редица различни източници на охлаждаща вода, с изключение на язовир “Нова Каховка ”, уточни Гроси и добави, че главният от тях е огромният охлаждащ басейн наоколо до централата, който е планиран по този начин, че равнището на водата там да е по-високо от това в язовира.

“Ако обаче равнището на водата в басейна, употребен за изстудяване на Запорожката АЕЦ, падне под 12,7 м, ще стане невероятно тя да се изпомпва ”, означи Гроси. И напомни, че реакторите на централата са изключени от няколко месеца и водата в басейна ще е задоволителна за охлаждането на оборудването за няколко месеца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР