„Мощности, които не отговарят на екологичните стандарти, трябва да бъдат

...
„Мощности, които не отговарят на екологичните стандарти, трябва да бъдат
Коментари Харесай

Асен Василев за въглищните централи: Трябва да се затворят мощности, които не са екологични

„ Мощности, които не дават отговор на екологичните стандарти, би трябвало да бъдат затворени. Това разгласи финансовият министър Асен Василев по време на публичната полемика за Националния проект за възобновяване и резистентност в бранш " Енергетика ". Такова е условието по Плана, тъй като няма да получим парите. Мощностите, които не дават отговор на избраните екологични стандарти, би трябвало да се затворят. Вече до там е стигнал ножът до кокала, че в случай че не осъществим това, няма да получим и стотинка, опита да се оправдае с външни фактори финансовият министър.

В Плана на възобновяване ни чакаме да решим всички проблеми, само че да са част от палитрата решения, върху които министър Николов и екипа му работят, сподели при започване на дебата Василев, представен от Дарик.

" От позиция на Европейска комисия, планове, свързани с нуклеарната енергетика, просто няма по какъв начин да бъдат включени. Проекти, свързани с хидроенергията в България, доста мъчно могат да се включат, защото Министерство на околната среда и водите не е издал някакви консервационни ограничения по всичките зони и натури, и какъвто и план да се опитаме да създадем, няма по какъв начин да се случи ", уточни той.

Василев изясни, че планът би трябвало да бъде приключен и разплатен до юни 2026. Проект, с който е с интервал 5-6 години, няма по какъв начин да влезе в Плана за възобновяване. От позиция на преговорната рамка, България е отхвърлила условието за съответен ангажимент за затваряне на мощности у нас.

" Имаме съответен ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания, който би трябвало да осъществим, само че ангажимент за мощности не можем да поемем, тъй като все още в случай че това се направи и се резервира структурата на износа и на потреблението в страната, това ще докара до проблеми със сигурността на доставките на електрическа енергия. Има чуваемост от страна на Европейска комисия, най-вероятно ще се търси механизъм, сега в който имаме заместващи мощности или задоволително предпазване на сила, което да може обере пиковете ", уточни Василев и посочи, че " няма по какъв начин да поемем риск за българската енергетика, който да бъде непростим ".

Асен Василев добави, че по Плана за възобновяване няма по какъв начин да се финансират изграждани на мощности с геотермална сила, само че могат да се търсят принадлежности за финансиране по друга линия.

" Нашите сондажи, които са правени, са много плитки - от порядъка на 800 метра. Съвременните технологии разрешават да се вършат сондажи от 2000 до 3000 метра. Оперативните разноски за сред 15 и 40 лв. на мегаватчас. Себестойността на мегаватчас е толкоз, останалото е погашение на самата инвестиция, което може да стигне от 120 до 200 лв. на мегаватчас ", пресметна финансовият министър.

" Ангажиментът за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% остава. Това значи, че централите не могат да работят на 100-процентов режим, както е било през 2019 г.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР