Мощно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари източната част

...
Мощно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари източната част
Коментари Харесай

Мощно земетресение разтресе Индонезия

Мощно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари източната част на Индонезия, предизвиквайки предизвестие за цунами, заяви метеорологичната работа.

Засега се оповестява за един ранен човек и незначителни материални вреди , съобщи " Ройтерс ".

Земетресението е блъснало в 5:20 часа българско време в морето Флорес, на към 112 км северозападно от град Ларантука, в източната част на остров Флорес, на дълбочина от 12 км.

" Всички изтичаха на улицата ", прецизира пред " Ройтерс " Агустинус Флорианус, гражданин на град Маумер на Флорес. Маумер беше съществено опустошен от земетресение с сходен магнитуд през 1992 година

Panic situation in after earthquake of 7.3 magnitude...
— Wᵒˡᵛᵉʳᶤᶰᵉ Uᵖᵈᵃᵗᵉˢ???? (@W0lverineupdate)
Предупреждения за цунами са били издадени за регионите на Малуку, Източна Нуса Тенгара, Западна Нуса Тенгара и Югоизточен и Южен Сулавеси. Два часа по-късно предизвестията за цунами бяха анулирани .

По-късно Геологическият институт на Съединени американски щати посочи, че земетресението е било с магнитуд 7,3 по Рихтер. Вторичен трус с магнитуд 5,6 разтресе Ларантука след първото земетресение.
 Трус от 6,2 по Рихтер удари Индонезия
Трус от 6,2 по Рихтер удари Индонезия

Няма информация за потърпевши или щети

" Чувствах се като вълна, нагоре и надолу ", свидетелства Захариас Гентана Керанц, гражданин на Ларантука.

Алфонс Хада Бетан, шеф на организацията за намаляване на бедствия в Източен Флорес в Ларантука, уточни, че към този момент няма информации за вреди, а земетресението е било усещано в продължение на няколко минути , до момента в който хората са избягали от домовете си.

Хора написаха в обществените мрежи, че земетресението се е усетило мощно и в Макасар, Южен Сулавеси.

Базираният в Съединени американски щати център за предизвестие от цунами в Тихия океан предизвести, че въз основа на предварителните параметри на земетресението са вероятни рискови талази цунами за крайбрежията, ситуирани в границите на 1000 км от епицентъра на земетресението.

Мухамад Садли, чиновник от метеорологичната работа, акцентира, че хората би трябвало да стоят надалеч от плажовете , добавяйки, че предизвестието за цунами ще бъде анулирано минимум два часа след издаването му.

Индонезия се простира върху " Тихоокеанския огнен пръстен ", зона с висока сеизмична интензивност, която се намира върху голям брой тектонски плочи.

Най-малко 48 души починаха и стотици бяха ранени при изригването на вулкана Семеру на остров Ява на 4 декември.
 Лошото време пречи на избавителните действия след изригването на вулкан в Индонезия
Лошото време пречи на избавителните действия след изригването на вулкан в Индонезия

Опасността за жителите на Ява не е отминала
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР