Мощният технологичен отскок на Уолстрийт през 2023 г. създаде един

...
Мощният технологичен отскок на Уолстрийт през 2023 г. създаде един
Коментари Харесай

Постпандемичният махмурлук е жесток: Трудни времена за облачните услуги

Мощният софтуерен отскок на Уолстрийт през 2023 година сътвори един свят на имащи и нямащи: огромни софтуерни компании, които възвърнаха по-голямата част или всичките си огромни загуби от миналата година, само че и друга много по-многобройна група от по-малки играчи, при които растежът е смълчан и които се търгуват надалеч под върховете си. Никъде това не е толкоз ясно изразено, колкото в нишата на облачните технологии, написа Financial Times.

Комбинираната пазарна стойност на 70-те компании в показателя на Bessemer за нововъзникващи облачни услуги, който включва имена като Adobe, Salesforce и Zoom, се повиши от 1 трлн. $ директно преди пандемията до 2.7 трлн. $ през ноември 2021 година Комбинацията от rekordno ниските лихвени проценти и мощното цифрово търсене на фона на насилствената работа от у дома поради COVID-19, изпрати по този начин наречените компании за програмен продукт като услуга (или SaaS) в стратосферата.

За някои от тях постпандемичният махмурлук е нечовечен. Индексът загуби съвсем две трети от цената си до края на 2022 година, преди да се възвърне с близо 40% предходната година. Но общата пазарна капитализация на бранша към момента е с 1.1 трлн. $ под пика, като загубите са мощно съсредоточени измежду по-малките компании.
Две събития...
... от тази седмица подчертаха компликациите на тези в миналото горещи играчи, които се пробват да понижат разноските си и да намерят нови източници на доходи след края на пандемичния взрив.

Джеф Лоусън, съосновател и основен изпълнителен шеф на Twilio – информационна услуга, която други разработчици включват към личните си приложения, се отдръпна след месеци на напън от страна на вложители деятели.

Междувременно Carta – компания, която дава програмен продукт на частни софтуерни компании за следене на описите им с акционери, приключи част от активността си, откакто стана ясно, че някои от данните на клиентите ѝ се употребяват непозволено (б.а. – данните за акционерите са били употребявани за генериране на евентуални продажби за брокерската активност на компанията с висока печалба).

Тези доста разнообразни случаи имат най-малко една обща линия: натискът за намиране на нови източници на напредък на фона на узряването на главните им действия. Компаниите, които се препъват, могат да чакат остра реакция от страна на вложителите.

По време на пандемията беше елементарно да се повярва, че пазарите за доста софтуерни артикули в облака ще бъдат доста по-големи, в сравнение с се смяташе до момента. Дружествата с тясно профилирани услуги, като DocuSign за отдалечено сключване на контракти или компанията за ръководство на идентичността Okta, процъфтяваха. Но се оказа, че взривът се дължи частично на търсене, което по този начин или другояче е щяло да се развие, само че на по-късен стадий. А въпреки това отслабването на стопанската система пък способства за спада в продажбите.

В Twilio растежът се срина от над 60% през 2021 година до почти 7% през предходната година. Натискът за диверсификация беше мощен. Но опитът на компанията да се пребори с по-мощни компании, като Salesforce и Adobe, се провали, което докара до апели да се откаже от новия си бизнес с данни и приложения. Междувременно Carta се насочи към бизнес, който, както признава в този момент нейният основен изпълнителен шеф, поражда чувство за спор с ползите на личните ѝ клиенти.

Необходимо е също по този начин време, с цел да се преодолее настройката за „ напредък непременно “, която се наложи, когато Уолстрийт беше фокусирана само върху увеличението на приходите. И Twilio, и Carta минаха през три кръга на съкращения на работни места през последната година.

Тенденциите в закупуването на софтуерни артикули също са в техен ущърб. Много клиенти в днешно време се интересуват по-малко от профилирани или „ най-хубави в своята област “ артикули и вместо това търсят софтуерни пакети от по-големи снабдители, споделя Томаш Тунгуз, вложител в частни софтуерни компании в Theory Ventures. Това отразява познатото махало в софтуерната промишленост, когато интервалите на бързи нововъведения отстъпват място на интервали на консолидация.

Всичко това се случва на фона на поврат в цикъла на лихвените проценти, който мощно свива коефициентите на приходите и облагите на бързоразвиващите се акции. Резултатът е двоен удар. Приходите на Zoom, които скочиха четири пъти през първата година на пандемията, са нарастнали едвам с 3% през 2023 година Изчезващият напредък и по-високите лихвени проценти доведоха до това, че цената на предприятието е единствено към три пъти по-висока от бъдещите доходи, спрямо повече от 40 пъти в пика.

Нищо чудно, че това е хранителна среда за търсачите на преференциални покупко-продажби. Стабилизирането на стопанската система и вероятността за по-ниски лихвени проценти в Съединени американски щати през тази година може да облекчат част от натиска, само че сигурно следва още доста.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР