Мощна кампания в подкрепа на хилядите жертви на опустошителното земетресение

...
Мощна кампания в подкрепа на хилядите жертви на опустошителното земетресение
Коментари Харесай

Мощна кампанията в подкрепа на Турция. БЧК и ДПС събират помощи

Мощна акция в поддръжка на хилядите жертви на опустошителното земетресение в Турция тече втори ден у нас.

С два военни " Спартана " България изпрати още през вчерашния ден спасители и особено подготвени кучета, лекари и техника.
-->
Българският Червен кръст разгласи акция за материални дарения в поддръжка на потърпевшите. В набирането на помощи по места се включиха структурите на Движение за права и свободи.

В момента най-неотложни са потребностите от:

нови топли детски, дамски и мъжки облекла и обувки;

ново спално бельо;

нови топли завивки;

хигиенични материали (за персонална хигиена).

Обръщаме се с молба за съпричастност и към българските фирми-производители, като ги призоваваме да поддържат акцията, както с изброените нагоре продукти от първа нужда, по този начин и съгласно опциите си със: фамилни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и акумулатори, разгласи БЧК.

Даренията за София ще се одобряват в 9-та Районна работа на ПБЗН – ж.к. " Люлин " 10, бул. " Д-р Петър Дертлиев " 1989, през днешния ден от 15:00 ч. до 18:00 ч., а в идващите дни от 9:00 ч. до 18:00 ч., както и в регионалните организации на БЧК.

Българският Червен кръст откри и специфична банкова сметка в лв. за набиране на финансови средства в помощ на потърпевшото население в Турция и Сирия:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

Всеки, който желае да бъде съпричастен, може да поддържа акцията на БЧК и с SMS на стойност 1 лева на къс номер 1466 към всички мобилни оператори.

Движението за права и свободи (ДПС) в България започва огромна акция за дарителска помощ, заяви на Facebook страницата си посолството на Р Турция у нас.Даренията се събират в складовата зона в Хасково в съгласуваност с локалните координатори на Движение за права и свободи по райони. Отговорник е регионалният координатор за Хасково - Мехмет Атаман.

Вещите, от които хората в Турция имат потребност и които би трябвало да бъдат неизползвани, са зимни облекла и обувки, изключително за деца, ръкавици, шапки, препарати за разчистване, санитарни материали, одеяла, газови печки, външни акумулатори.

Пострадалите се нуждаят и от храни - варива, консерви, бебешки пюрета.

Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок благодари през днешния ден на българската страна, на българското държавно управление и на българския народ за откровената поддръжка след нещастието, която претърпява страната й. Тя заяви, че България е била първата страна след Азербайджан, която е реагирала с помощ след първото мощно земетресение сутринта на 6 февруари.

Президентът на България ми се обади в 6:00 часа сутринта и сподели, че се активизират опциите, приготвят се военните самолети. Първата страна след Азербайджан, която се задейства, беше България, което е доста значимо за нас. Всички избавителни екипи са в Турция. От всички краища на страната получаваме информация в посолството, че се провеждат акции. Скърбим доста, само че съм горда, че съм дипломат в една страна, която толкоз доста обича Турция ", сподели дипломат Секизкьок в ефира на Българска национална телевизия.

Българският дипломат в Турция Ангел Чолаков сега е в региона на бедствието и персонално наблюдава избавителните интервенции, добави турската посланичка.

1185 спасители от 19 страни членки, измежду които и България, са мобилизирани от Европейски Съюз в Турция, заяви Европейската комисия. Това е станало след задействането на Механизма за гражданска отбрана.

Държавите са предложили и 79 особено подготвени кучета, които да търсят оживели под руините.

Спасителните екипи са общо 25, като 11 от тях към този момент са пристигнали на мястото на бедствието.

220 хиляди лв. в помощ на потърпевшите от земетресението в Турция са събрани за по-малко от 24 часа от пловдивският издател Манол Пейков. Вчера той насочи апел във Facebook профила си за съпричастност към бедстващите. Дарителите все още са над 1500 души като в пунктовете в Пловдив и София не престават да идват дарения от сутринта.

Пейков е получил и оферти за образуване на превоз с бусове и тир.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР