- Морският туризъм влиза във втора критична година - с

...
Коментари Харесай

Туристическо лято 2021: Нов полусезон

- Морският туризъм влиза във втора сериозна година - с късно начало и слаби доходи за хотелиерите. - Заявените полети и непознати туристи са на 70% от естествената 2019 година, само че действителните посетители ще зависят и от бройките на инфектираните тук. - Засега очакванията са за полския и румънския пазар, до момента в който немският и съветският са по-несигурни.
Както се очакваше, ковид-19 се оказа не спринт, а маратон. Дълго, дълго тичане, в което героите, или, другояче казано, най-пострадалите браншове, към този момент са изтощени. Туризмът е на път да направи втора обиколка по трасето на полупразните хотелски стаи през лято 2021 година, което се обрисува мъчно като предходното.

Свеж лъх идва по линия на морските летища, които излизат с положителни прогнози за сезона и упования за 70% от трафика на база 2019 година Това обаче е единствено моментната картина, която би трябвало да се гледа под изискване - опитът и от предходната, и от тази година ясно сподели, че резервациите се трансформират с висока скорост. А и настройките измежду хотелиери и туроператори са по-скоро песимистични - най-смелите прогнози в този момент, че сезон 2021 за морския туризъм ще бъде на равнище, двойно на, когато пък Черноморието изпрати лятото с пагубен спад от към 70%.

Накратко, и тази година борбата ще бъде сведена до минимизиране на вредите от корона рецесията, а туризмът ще бяга измежду трудности. А залогът е огромен - в обичайни условия секторът генерира доходи от над 9 милиарда лева, а дружно с резултата върху свързани промишленост като превоз, храни и услуги оформя близо 12% от Брутният вътрешен продукт.
Късен старт
Когато преди няколко месеца към този момент някогашният туристически министър Мариана Николова разгласи 1 май за датата, на която ще бъде открит летният сезон на фона на рецензиите от бизнеса, че България изостава с подготовката му, доста ясно пролича, че това е нищо повече от условност. Всъщност здравното министерство за влизане на чужденци в България едвам два дни по-рано - на 29 април, а невъзможността да се провеждат почивки и резервации на чужденци за толкоз малко време трансформира великденските празници за хотелиери в напълно български.

Но празният Великден не е единственият симптом, че лятото ще стартира прекомерно късно. Макар че България вкара един от най-либералните режими за влизане в страната, отваряйки " зелени коридори " без проби за чужденци с имунизационни документи, в това число и за да вземем за пример съветската ваксина " Спутник ", както и хора, преболедували ковид през последните шест месеца, бърз резултат няма. Засега е несъмнено, че от Русия са свалени стратегии до края на май, а в други основни страни като Германия и Англия - и за по-късно. Факторите за това са няколко: България към момента не попада в най-безопасните зони за туризъм на база заболеваемост или равнище на имунизацията, а и 2021 година към този момент се очерта като годината на островния туризъм, при който страната ни няма какво да предложи.
Капитал - брой 19
Едновременно с това към момента има огромни рестрикции на главните за България пазари, експортьори на туристи, защото множеството от тях към момента не са вдигнали рестриктивните мерки си вкъщи. Германия минава през един от най-сериозните локдауни. Вторият по значение за България пазар в последните години - полският, пък отвори заведенията си едвам на 14 май, а хотелите малко по-рано. На доста места имунизацията тече и по-бавно от упованията и туристите няма да имат имунизационни документи, по този начин те ще играят основна роля за сезон 2022.

В динамичност са и описите на сигурните и рисковите страни. А това подсигурява, че лято 2021 ще премине в огромна неустановеност и анулации и резервации до последно. В момента бизнесът се надява на избавяне в последния миг на едни 100 дни сезон, които на процедура стартират да текат.
Летищата на вярата
Очакванията на двете морски летища Варна и Бургас за идния сезон са повече от положителни. Броят на плануваните полети за интервала май - октомври е 23 500 (над 14 хиляди на летище Бургас и над 9.5 хиляди на летище Варна). Това по калкулации на концесионера Fraport се равнява на към 70% от полетната стратегия през същите месеци на 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР