Морският туризъм е ключов продукт за развитието на целия сектор.

...
Морският туризъм е ключов продукт за развитието на целия сектор.
Коментари Харесай

Ангелкова на старта на лятото в Созопол: Още преди началото на сезона в област Бургас има 24% ръст на нощувките

Морският туризъм е основен артикул за развиването на целия бранш. Поздравявам управлението и жителите на Созопол за постигнатите отлични резултати в одобряването на общината и България като атрактивна лятна и културно-историческа дестинация. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в града. На церемонията участваха кметът Панайот Рейзи, представители на бизнеса и други публични лица. Това оповестиха от пресслужбата на МТ.

 2-soz

Министър Ангелкова напомни, че през 2017-а от юни до септември страната ни посрещна над 5,3 млн. непознати туристи и повече от 1,6 млн. българи, а прогнозите за тази година са най-малко за 5 на 100 растеж по отношение на това. Сериозни очаквания дават и данните за първите четири месеца на 2018 – задграничните туристически визити са над 1,7 млн. и регистрират 9,3 на 100 нарастване.

Министърът приветства районните начинания за създаване и надграждане на туристическите услуги и предлагането на първокачествен артикул. Тази година туристите ще могат по новаторски метод да прегледат античен Созопол и покрайнините му посредством общинската цифрова система Benet (beacon network), която среща с най-значимите локални забележителности. Тя е част от системата за улично осветяване и включва индикативни табели по стълбовете, посредством които се прави „ Обиколка на Созопол “ („ Тоur de Sozopol “) из архитектурното и културно завещание на града и региона. Паралелно с началото на сезона се открива и осмият интернационален франкофонски фестивал „ Солей “, станал традиция за Южното Черноморие. В празниците се включват също посолствата на Франция, Грузия, Румъния, Белгия и за пръв път Азербайджан.

Министър Ангелкова подчертава, че общините са значим сътрудник в постигането на амбициозните цели в туризма. За първото тримесечие област Бургас към този момент регистрира близо 7% растеж на пренощувалите лица в местата за настаняване с най-малко 10 кревати, а нощувките са с растеж 24%. Приходите от тях са близо 3,64 млн. лева, увеличавайки се с близо 21 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година.

Министър Ангелкова приветства напъните на локалната власт за основаването на районен фонд към летище Бургас и Варна, който да подтиква нискотарифните самолетни компании, и той към този момент дава своя резултат. Созопол е включен в платформата „ Аз обичам България “ и участва в разработваните дестинации за балнео- и СПА и за винено-кулинарен туризъм. Той с е част и от дестинациите за културно-исторически туризъм, основани от министерството преди две години и отчитащи съществени растежи, напомни министърът.

В отговор на журналистически въпроси министър Ангелкова заяви, че към този момент започват и инспекциите по плажовете, които ще отчетат по какъв начин концесионерите и наемателите съблюдават договорите си. Водещо е гарантирането на сигурността на туристите и качеството на продукта. Стриктно ще следим за нужния броя спасители, съществуването на здравно обслужване, дали позволените проценти за комерсиална активност са спазени и прочие, подчертава министър Ангелкова.

Тя акцентира, че специфична грижа е достъпността до плажа на хората с увреждания – предходната година го въведохме като условие към договорите за концесия и наем съгласно опцията на линиите, релефа и разположението им. За 44 плажа имаме подписана подготвеност за създаване на такива пътеки. За достъпността до водата ще се създадат съвещания с асоциациите на хората с увреждания, концесионерите и наемателите, БЧК и медици, тъй като се изискват специфични умения на спасителите. Направена е първата крачка и се надявам да намерим салдото на някои от плажовете да осигурим такава досегаемост с платформи до водата, ръководейки се на първо място от грижата за здравето на хората, добави министър Ангелкова.

Кметът на общината Панайот Рейзи увери, че Созопол е квалифициран за летния сезон и чака той да бъде по-добър от последните две години. Ще приемем туристи от целия свят и доста българи. Созопол е българска дестинация, постоянно е доста мощна притегателна мощ за нашия екскурзиант. Надявам се времето да е с нас и през октомври да се поздравим с отлични резултати, заключи кметът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР