Морковите са познати и използвани още от дълбока древност. Те

...
Морковите са познати и използвани още от дълбока древност. Те
Коментари Харесай

Защо по-често трябва да хапваме моркови?

Морковите са познати и употребявани още от дълбока античност. Те са едни от най-консумираните и използвани в българската кулинария зеленчуци. Характеризират се с скъпи вкусови, хранителни и лечебни свойства.

Изключително здравословни са и могат да се подготвят по разнообразни способи – да се хапват независимо, в салати, фрешове, под формата на морковена кремсупа или като съставна част в доста типове ястия.

В морковите се съдържат пектин, лецитин и солидни количества витамини - каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С. Богати са още на доста ензими, терпени, етерични масла и минерални субстанции - калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Могат да се похвалят и с съществуването на скъпи и незаменими аминокиселини в състава си.

Безспорно морковите са вкусни, питателни и потребни зеленчуци и колкото по-често ги хапваме, толкоз по-добре за нас! Защото морковите блестят със забележителни здравословни преимущества. Ето кои са те!

Морковите покачват имунитета

 Сок от моркови

Морковите са превъзходен източник на редица нужни за подсилване на организма витамини и минерали. Те подтикват имунната система и усилват защитните ни сили против разнообразни типове заболявания и инфекции.

Морковите са потребни за зрението

Морковите са извънредно потребни за зрението, защото са богати на скъпия бета каротин, който щом попадне в организма се трансформира във витамин А. От своя страна, този витамин се грижи за цялостното здраве на очите. Неговият недостиг в човешкия организъм може да повлияе отрицателно върху способността ни да виждаме, увреждайки фоторецепторите.

Морковите защищават от ракови и сърдечно-съдови болести

Някои изследвания свързват потреблението на моркови с понижаване риска от развиване на някои типове рак - на белия дроб, на дебелото черво и на гърдата. Специалисти настояват, че в състава на оранжевия зарзават взе участие значимо противораково съединяване, наречено фалкаринол. Именно по тази причина морковите се предлагат за профилактика и даже по време на лекуване на този тип подло заболяване.

В допълнение към това с помощта на високото равнище на каротеноиди в морковите те са потребни и при предварителна защита на сърдечно-съдови болести.

Подобряват работата на храносмилателната система

 Морковите за храносмилането

Полезните фибри, съдържащи се в морковите, се грижат за цялостното здраве на храносмилателната система, като подкрепят работата на червата и улесняват прекосяването на храна през тях.

Морковите оказват помощ за по-добро дентално здраве

Морковите са богати на минерали, които са извънредно значими за здравето на зъбите, а точно калций, магнезий, фосфор и желязо. Освен това при потреблението на хрупкавия зарзават производството на слюнка в устата се усилва. Слюнката предотвратява натрупването на нездравословни бактерии, които са съществени причинители на разнообразни дентални проблеми. Това доста понижава риска от развиване на кариеси, загуба на зъби и заболяване на венците.

Морковите се грижат за здравето и положителния тип на кожата

 Моркови за красива кожа

Морковите подхранват, пазят и възвръщат кожата. Тяхната постоянната консумация може да я защищити от нежелани петна, сухота, бръчки, пъпки и други кожни проблеми. Благотворното деяние, което те оказват върху най-големия човешки орган, се дължи на Витамин А и антиоксидантите, на които са богати вкусните зеленчуци.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР