Морис де Хонд, създател на образователния модел Steve JobsSchool ©

...
Морис де Хонд, създател на образователния модел Steve JobsSchool ©
Коментари Харесай

Стив Джобс като педагогически модел

Морис де Хонд, основател на просветителния модел Steve JobsSchool

© Надежда Чипева

Технологиите толкоз са навлезли в нашето всекидневие, че все по-често стават част и от класните стаи в България. Напоследък се появиха няколко учебни заведения за образец, които вкараха в уроците виртуалните очила и изкуствената действителност. Децата са в еуфория от нововъведенията и най-сетне виждат на процедура по какъв начин потребното може да се съчетае с приятното и по какъв начин досегашната " играчка " може да им помогне да си научат уроците. На Запад, естествено, са много по-напред от нас. Няколко холандски учебни заведения към този момент напълно са оставили учебниците и тетрадките в предишното и са ги заменили с таблети в опит да създадат образование за бъдещето.

Светлината от таблетите се отразява в светналите очички на група деца, до момента в който те плъзгат пръстчета наляво и надясно по екрана, вперили взор в шарените цветове пред тях. Така наподобява не междучасието, а самият урок в холандските учебни заведения с новаторски учебен модел Steve JobsSchool, кръстено на съоснователя на софтуерния колос Apple.

Създателят на модела Морис де Хонд споделя, че концепцията му хрумва, когато с смут осъзнава, че би трябвало да изпрати щерка си в " музей ", както той назовава обичайния учебен модел.
" По-големите ми деца потеглиха на учебно заведение през 80-те години, а дребната ми щерка се роди през 2009 година Забелязах огромна разлика сред тези две генерации, изключително поради напредъка на технологиите, само че в учебното заведение всичко беше както досега ", споделя създателят.

" Проблемите в обичайна просветителна система са два. Единият е образователният проект, който е основан на света отпреди 50 - 100 години. Учениците би трябвало да се приготвят за бъдещето, когато интернетът, мобилните устройства и изкуственият разсъдък ще играят доста по-голяма роля даже от през днешния ден. Вторият проблем е в метода на организация на учебните заведения. Да има един преподавател и 30 - 50 възпитаници е било належащо преди поради по-индустриалния модел на образованието. Днес с помощта на технологиите е вероятен един по-персонализиран метод, въз основа на равнището и потребностите на всеки възпитаник. "

В класната стая
В Steve JobsSchool денят стартира в 9:30, като първият половин час е обособен на общественото и прочувствено развиване на децата. Обсъждат се обстановки, проблеми и тематики, към които малчуганите имат отношение – от рождените дни, през националните празниците, до новините, които са чули по малкия екран и са ги развълнували. Нещо като българския " Час на класния ", който в множеството случаи се състои много по-рядко и не натъртва толкоз върху извънкласните ползи на учениците.

Учебният ден е разграничен на 30-минутни " ателиета " по разнообразни предмети. Няма чинове и столчета, подредени в редици. Децата могат да си приказват, да лежат на пода, да се разхождат, да стоят в поза лотус или даже да вършат челна стойка, в случай че желаят. Дава им се цялостна независимост, стига естествено да следват разпоредбите. Например в " Тихия ъгъл " се пази тишина, по тази причина който желае да работи независимо, може да си постави слушалките и да не тормози останалите.

Учебниците и тетрадките са останали в предишното. Още със записването в учебно заведение всеки възпитаник получава самостоятелен таблет, който може да носи и у дома. На него има качен график, съхранена е цялата информация за уроци, задания и извършения. Достъпът до интернет е свободен, а посредством специфичен програмен продукт учителите и родителите могат да наблюдават какво се случва на екрана и да се намесят, в случай че детето попадне на неуместно наличие.

" Ние не споделяме, че iPad-ът оказва помощ да децата да мислят независимо. Той е просто средство за работа с адаптивно интерактивна обучителна стратегия ", изяснява Де Хонд.

Да учиш за себе си
Една съществена разлика с обичайния учебен модел е, че в новаторското учебно заведение децата не са разпределени в класове по възраст, а са в група от по 25 възпитаници, като разликата сред тях е най-вече четири години. Идеята е те да могат както да работят самостоятелно върху дилемите си, по този начин и да си оказват помощ, да поддържат връзка и да си въздействат взаимно. Когато работят по групи, са разпределени по отношение на равнището, а не възрастта си.

Вместо да се съпоставя с другите, всяко дете взема решение единствено какъв брой бързо да върви напред с материала по даден предмет. Програмата е самостоятелна и е създадена от него, от учителите и родителите. Съобразена е с неговите ползи, гении и упоритости и следва 6-седмичен проект, след края на който се прави проверка на задачите.

" По този метод децата поемат отговорност и не се постанова да повтарят неща, които към този момент знаят, или пък да бързат да наваксат с материал, за който още не се усещат подготвени ", споделя основателят на учебното заведение.

При изявен гений в дадена област ученикът може да напредне по-бързо и да вземе едновременно три урока по математика да вземем за пример. Също по този начин може да повтори урока по история, в случай че има нещо, което не е схванал или запомнил. Този метод цели да развие у детето табиет за фокусиране върху личния образователен проект и график.

Според Де Хонд самостоятелният метод оказва помощ и при деца със специфични потребности, тъй като им разрешава да се оправят със свое лично движение и да реализират самостоятелно заложените цели.
" Например в нашето учебно заведение в Роермонд има 400 възпитаници, като 30% от тях са със специфични просветителни потребности. Това е допустимо точно поради персонализирания ни проект за развиване ", споделя той.

Без учители-мъчители
Ролята на учителите е напълно друга от това, което знаем от обичайните учебни заведения. Няма строги госпожи, няма " Извадете един бял лист ", няма изпитване пред дъската. В Steve JobsSchool те се назовават " треньори ". Те са специалисти в своята област и задачата им е не да рецитират урока пред учениците, а да им оказват помощ, когато имат усложнения или въпроси. Самостоятелният метод на учене дава опция на треньорите да обръщат доста по-голямо внимание на всеки поотделно, както и да се преценяват с желанията на самите деца. Някои от тях избират да учат самостоятелно, до момента в който други имат потребност някой да ги води и да им изяснява в детайли.

Треньорите не са виновни и за оценките. Те се слагат автоматизирано от софтуера, по който учат децата. Затова те виждат в учителите не опасност за техните упоритости или затруднение пред отличните оценки, а по-скоро приятелско лице на някого, който желае да им помогне да се оправят добре и да реализират високи резултати.

По света и у нас
За четирите години откогато отваря порти, новаторският модел търпи някои промени, с цел да стане по-приложим. Структурата става по-добра, а софтуерът се развива непрекъснато въз основата на противоположна връзка от всички по веригата – учители, възпитаници и родители. Вече има към 5000 възпитаници в Steve JobsSchool учебни заведения в три страни – Холандия, Южна Африка и Испания. Водят се договаряния с частни образователни заведения от още почти 10 страни, които са показали интерес.

Въпреки че преди година Де Хонд пристигна персонално в България и показа новаторския учебен модел, към този момент няма съответни запитвания от родни представители. Бързият прогрес на технологиите обаче дава вяра, че може някой ден това да се случи. Дотогава не бързайте да се карате на детето, че е забило нос в телефона. По-добре вземете образец от чужбина и помислете за изобретателни способи да му помогнете да научи нещо ново, до момента в който играе.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР