Морбили е най-голямото притеснение в Европа от около година –

...
Морбили е най-голямото притеснение в Европа от около година –
Коментари Харесай

Доц. Кунчев съобщи за 2 неочаквани смъртни случая на млади и за зараза у нас: Имунизирани сме, но…

Морбили е най-голямото терзание в Европа от към година – година и половина, само че България е една от трите страни в Европейски Съюз, в които няма зараза. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Българска национална телевизия.
„ Това демонстрира, че имунизационното покритие, което сме постигнали, е много положително. Условия за развиване на заболяването няма “.
Кунчев удостовери, че заболеваемостта от коклюш у нас е по-голяма спрямо предходната година, само че изясни, че заболяването се диагностицира по-трудно.
„ Нетипично върви коклюшът. През 2019 включихме спомагателна реимунизация, само че все още тя е единствено за 12-годишните “, посочи той.
Сега отчитаме най-вече случай от 5 до 12-годишна възраст, само че това не е типичния коклюш – с доста мощна кашлица, посиняване на детето. Прилича повече на респираторно заболяване, добави още Кунчев.
„ 2023 година сме имали 12 случая за цялата страна, за цялата година. Сега са над 50, само че има някои особености – нетипично върви коклюшът, по-трудно се оставя диагнозата – има го и при неимунизирани, и при изцяло ваксинирани “.
Ще създадем всичко допустимо, с цел да вземем ограничения да ограничим разпространяването, добави още основният държавен здравен контрольор.
„ Дори при имунизация, с течение на времето имунитетът против коклюш пада “, изясни още Кунчев. И добави:
„ Мислим дали да не въведем в календара и варицелата, макар че тя се води най-леката шарка, само че в това време имаме доста случаи на болни. Тази имунизация към този момент се прави. За момента е пожелателна, само че в случай че процентът болни нарасне, може да премине и в наложителна.
Възрастните, да вземем за пример, я карат доста по-тежко, в сравнение с децата. Преди две години имахме дори два смъртни случая – и в двата случая ставаше дума за хора сред 25 и 30-годишна възраст, посочи още той.
Варицелният вирус провокира едно доста неприятно заболяване. До огромна степен се придобива имунитет, в случай че е преболедувано в детските години, само че в никакъв случай не е на 100 %. Няма безспорна сигурност и гаранция.
В Европа от предходната година стартира едно възобновление на позабравени заболявания. Има пояснение – с огромните придвижвания на групи хора, отпадане на ограниченията за респираторните болести, струпване на контингент деца, които по някаква причина не са ваксинирани. Това докара до съществено повишение на заболеваемостта от дифтерия, коклюш, морбили, варицела “, разясни още експертът.
На въпрос какво мисли за нарочното заразяване с шарка, доцент Кунчев съобщи: Това е неуместно! Такива опити за мен са неоправдани.
А какво мисли за по този начин наречения зомби вирус:
„ Това е един някогашен боязън на епидемолозите. Има няколко вероятности за появяването на такива патогени, само че подобен вирус все още няма! Той към момента е научен “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР