Moody`s повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна

...
Moody`s повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна
Коментари Харесай

Moody’s повиши перспективата на кредитния рейтинг на България на положителна

Moody`s увеличи вероятността за кредитния рейтинг на България от постоянна на позитивна и удостовери дълготрайния рейтинг на страната в задгранична и локална валута. Това заяви в писмо до медиите Министерството на финансите, цитирайки данните на кредитната организация.

От ведомството уточчняват, че позитивната смяна отразява:силната фискална позиция и удобните вероятности пред икономическия напредък ".

" Запазването на кредитния рейтинг на Baa2 регистрира салдото сред позитивното фискално и макроикономическо развиване и декларираната подготвеност за присъединение към еврозоната и съществуващите провокации пред страната, произлизащи от отрицателните демографски трендове и съществуването на недостатъци в някои области на политиката ", допълват от министерството.

Moody`s подчертава върху подобряващите се фискални индикатори и провежданата поредна и благоразумна политика. Агенцията чака през 2020 година бюджетният баланс да остане на остатък (0.8 % от БВП), а държавният дълг да продължи да се намалява и да доближи 19 % от Брутният вътрешен продукт.

Според Moody’s постоянните вероятности за напредък в България се обуславят от продължаващата интеграция в Европейски Съюз и нарасналата конкурентоспособност. Повишената конкурентоспособност е подкрепена от възходящите експортни дялове и остатъците по настоящата сметка на платежния баланс, което отразява структурните усъвършенствания в стопанската система след рецесията.

Moody’s чака едновременното присъединение към ВМ II и Единния контролен механизъм (ЕНМ) да способства за провеждането на благонадеждни макроикономически политики и по-нататъшното подсилване на институциите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР