„Мониторинговите доклади на Европейската комисия се приемат за сведения, нямат

...
„Мониторинговите доклади на Европейската комисия се приемат за сведения, нямат
Коментари Харесай

Ролята, която сега играе ЕК, оттук нататък трябва да я играе гражданското общество в България

„ Мониторинговите отчети на Европейската комисия се одобряват за сведения, нямат наказания, заради което макар някои стъпки към този момент 12 години тези отчети не са изключително ефикасни. Затова е добре да отпаднат “. Това сподели пред БНР европеистът проф. Ингрид Шикова.

Според Европейската комисия страната ни е изпълнила изискванията по механизма за съдействие и инспекция по всичките 17 рекомендации от предходната година за дейности за осъществяване на уговорките ѝ във връзка със правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност в подтекста на механизма за съдействие и инспекция.

Проф. Ингрид Шикова отличи три думи в отчета на Европейската комисия - отчетност, бистрота и гражданско общество.

„ Всъщност ролята, която в този момент играе Европейската комисия, оттук насетне би трябвало да я играе гражданското общество в България. Съветът на национално равнище, този така наречен „ постмониторинг съвет “, би трябвало да бъде контактната точка и за бъдещия механизъм на европейско равнище. Това е хубаво, тъй като жителите взимаме нещата в свои ръце. Създаването на същинско гражданско общество в България е нещо доста значимо и доста значително “, добави проф. Шикова.

Според европеиста отпадането на механизма не значи, че всичко в България е идеално, а „ значи още доста старания, които да поставяме като общество и като държавно управление “.

Проф. Ингрид Шикова акцентира, че битката за правосъдната система и антикорупцията би трябвало да са всекидневие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР