МОН с последни насоки преди 15 септемвриРодители негодуват срещу задължителните

...
МОН с последни насоки преди 15 септемвриРодители негодуват срещу задължителните
Коментари Харесай

Малките ученици без маски в час

МОН с последни насоки преди 15 септември
Родители недоволстват против наложителните защитни средства

Тържества за първия образователен ден за 1. и 8. клас, другите на инструктаж

Учениците от първи до четвърти клас няма да носят маски по време на час през идната образователна година. Предпазваните средства няма да са наложителни и за децата от предучилищните групи в учебните заведения.

Начален курс обаче ще би трябвало да поставят маска в междучасията и в общите пространства на учебното заведение.

Всички останали възпитаници - от 5. до 12. клас, ще би трябвало да покриват носа и устата си освен по време на часовете, само че и през целия ден и на всички места в постройката на учебното заведение. Това плануват обновените Насоки за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения, оповестени от просветното министерство.

За да бъдат началните класове без маски в час, изискване ще бъде класните стаи да се проветряват най-малко два пъти по време тутакси за минимум една минута. Така от МОН в действителност облекчават част от първичните ограничения, които оповестиха и вършат компромис за най-малките възпитаници. Новите насоки идват след съвещания с медицински експерти от здравното министерство, с детски психолози и психиатри, прецизират от ведомството на проф. Николай Денков.

Изключение за носенето на маски ще има и за учителите. Те ще мога да ги смъкват по време на образователен час, в случай че сред тях и местата за учениците има най-малко 1,5 м. Това предписание ще важи също в часовете по физическо образование и спорт на закрито, в случай че в съответния час помещението се употребява единствено от една паралелка при отдалеченост от най-малко 1,5 м сред учениците и при постоянно проветряване.

Насоките още веднъж провокираха още веднъж остри реакции от родители, които не желаят децата им да бъдат с маски непрекъснато, а някои даже обявиха, че възнамеряват да ги спрат от учебно заведение. “В този случай, детето ми ще излезе от системата на министерството и минава на домашно образование. Няма да разреша да го увредите с Вашите ограничения, които не се знае чии ползи пазят, само че сигурно не и здравето на хората!”, разяснява майка в профила на МОН във фейсбук.

На другия полюс са неофициални училищен обединявания, които с изключение на маски за всички възпитаници, желаеха в отворено писмо до министър-председателя и постоянно тестване на учениците.

Такава опция е планувана в насоките, само че тя е част от отворения лист с целесъобразни решения.

“При обезпечени безвъзмездни за просветителните институции проби след позитивно решение на общото заседание на учебното заведение и съгласуване с РЗИ шефът провежда тестване на всички педагогичен експерти и непедагогическия личен състав. При единодушие на родителите на най-малко 90% от учениците шефът на учебното заведение със съдействието на РЗИ провежда тестване на децата на съгласните родители най-малко един път в седмицата”, пишат от МОН.

По-малко от седмица преди началото на новата образователна година, текат последни мерки за посрещането на учениците. На доста места е планувано да има тържества за 1. клас и 8. клас, защото за тях е първа година. Другите класове ще влизат по график в класните стаи, където ще им бъде изработен инструктаж и ще им бъдат раздадени учебници, описаха за организацията на първия образователен ден шефове пред “Труд”.
Изключения
Изключение от условието за носене на защитна маска за лице ще се прави и в следните случаи:

- В учебния двор при съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 м;

- За деца със специфични просветителни потребности, при които има открита неспособност за придържане към носенето на защитна маска и мнение от персонален или от лекуващ доктор, удостоверяващо това;

- За учителите по време на образователен час при физическа отдалеченост от най-малко 1,5 м сред тях и местата на учениците;

- В часовете по физическо, когато се организират на открито;

- В часовете по физическо на закрито, в случай че в съответния час помещението се употребява единствено от една паралелка при отдалеченост от най-малко 1,5 м сред учениците и при постоянно проветряване.
Асен Александров, шеф на 51. СУ “Елисавета Багряна”: Карантината на обособен възпитаник е положително решение


Все още нямаме заявки, подадени от родители, за това, че желаят децата им да учат от у дома. Понякога желанието за онлайн образование под маската на страха от Коронавирус има други ползи. Примерно детето да не посещава учебно заведение, тъй като живее в отдалечена къща или работи. Аз персонално поздравявам решението да се карантинира обособен възпитаник, тъй като ние на процедура карантинираме цялата паралелка, само че те не престават да си контактуват. Друг метод е учители да имат самостоятелна работа. При нас особено има камери във всяка класна стая - включва учителят камерата и ученикът гледа. За мен това е най-хубавият вид. А по отношение на оценяването и отсъствията, ще зависи какъв % ще е онлайн и какъв ще е присъствено. Ние мощно се надяваме, че присъственото ще е доста повече спрямо предходната година. Ще се стараем в по-голямата част оценяването да е присъствено, тъй като другояче не е сигурно обективно.
Юлиян Петров, ръководител на Синдикат “Образование”: Притесненията са да не се стигне до затваряне


Новите ограничения са надграждане във връзка с по този начин наречените екшън проекти от преди година. В последна сметка децентрализират нещо, което и ние искахме, а точно решенията да зависят от колективи, от шефове, от управленията, а министерството единствено да подкрепя.

Големите ни терзания са не толкоз в самите ограничения, а във връзка с това да не се прибягва към затваряне на бранша образоване по някакви други аргументи. Винаги сме упорствали, и предходната година и в този момент, учебните заведения и детските градини последни да затварят, а не първи, както се случваше през март. Дано имаме повече присъствено образование, а не като предходната година.

Различните сюжети
Дистанционно образование при 10% заболели
12. и 7. клас излизат последни

При отсъстващи 10% от учениците заради признаци на COVID-19 и/или при брой болни учители, който прави присъствения образователен развой неосъществим, шефът ще предлага на министъра прекосяване към ротационно или изцяло образование от разстояние в електронна среда (ОРЕС). Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна ревизия (РЗИ), или на регионалния спешен щаб, показват от МОН.

При правене на предлагането за ротация се съблюдава правилото отдалечено да бъдат не повече от 50% от учениците.

При съществуване на единични случаи на болни или карантинирани възпитаници, учители или други чиновници шефът ще издава заповед за електронно образование на обособен възпитаник или паралелка.

При ротация първи минава към онлайн образование випускът с най-вече болни или контактни възпитаници. В общия случай занятия от отдалеченост се вкарват на първо време за учениците в гимназиален стадий като се изключи XII клас. При продължаващо утежняване на епидемиологичната обстановка се включват учениците от XII клас, както и от прогимназиалния стадий като се изключи VII клас. Учениците от VII клас и от начален стадий (I-IV клас) минават в ОРЕС единствено в краен случай. При тъмночервения сюжет - с най-малко 500 болни на 100 000 души, всички учебни заведения в съответната област минават напълно в образование от разстояние в електронна среда единствено след заповед на министъра на опазването на здравето, която изисква затваряне на учебните заведения. В случай че такава заповед няма, важат ограниченията, написани за обособените учебни заведения при единични случаи или при най-малко 10% болни възпитаници и/или учители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР