МОН пуска новини за хора с увреден слухДо края на

...
МОН пуска новини за хора с увреден слухДо края на
Коментари Харесай

МОН пуска новини за хора с увреден слух

МОН пуска вести за хора с повреден слух
До края на седмицата Министерството на образованието и науката пуска вести за хора с повреден слух. Те ще бъдат налични в уеб страницата на ведомството. Това разгласи зам. - министърът на образованието Деница Сачева по време на първата интернационална конференция "Допълваща и различна комуникация".

„ МОН ще бъде първата българска институция, която ще даде канал за вести на хора с повреден слух. Те се вършат взаимно с децата от професионалната гимназия „ Ломоносов “, които ще приготвят новините и репортажите. В началото на всеки две седмици ще има нова емисия, която ще споделя за развиването и новостите в образованието “, изясни зам.-министърът.

Сачева сподели, че извънредно впечатляващи са очилата, които трансформират текст в тон, разпознават лица, пари, както и софтуерите, които трансформират тон в писмена тирада, с цел да могат децата да четат. Според нея технологиите са нужни, с цел да може учители и родители да поддържат връзка с децата с увреждания, а учениците и хората с увреждания също да имат опция да поддържат връзка с нас.

„ В идващите 2 години ще влагаме в цифровизация на образованието и една част от тях ще бъдат ориентирани към пилотното въвеждане на такива технологии в образованието. Те не са панацея, а инструмент, който ни събира, а не разделя “, сподели Сачева.

Такива технологии се употребяват в профилираните центрове за деца със специфични просветителни потребности. В общообразователната система те са към 22 000 - 18 000 са възпитаници, а 4000 са в детските градини и задачата на министерството е всички те да имат достъп до такива технологии.

На въпрос на БГНЕС дали учебните заведения са налични, тя призна, че не всички са такива и разгласи, че както до момента и следващата година ще отделят към 1 млн. лв. за досегаемост.

Зам.-министърът разгласи, че предходната година са били подготвени 1700 експерти от детските градини, с цел да могат да вършат ранна диагностика и скрининг на деца от 3 -3,5 година за разнообразни обучителни компликации.

„ Заедно с МТСП и Министерство на здравеопазването работим по въвеждане на функционалната оценка на интернационалната подредба на действието на индивида, увреждането и здравето на деца и младежи, която е създадена от СЗО. От началото на идната година ще стартираме образования за нейното използване като ще стартираме от ресурсните учители от районните центрове за поддръжка на приобщаващо обучение “, добави още Сачева.

Тя означи още, че следва да се вкара механизъм за взаимна работа сред просветителните и обществени институции. От началото на идната година ще бъдат разкрити и нови 300 места за психолози и педагогичен съветници в цялата страна. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР