Моментът е кризисен, но в дългосрочен план парите в пенсионните

...
Моментът е кризисен, но в дългосрочен план парите в пенсионните
Коментари Харесай

Увеличение на данъчното облекчение би направило инвестицията за втора пенсия по-атрактивна

Моментът е спешен, само че в дълготраен проект парите в пенсионните фондове са предпазени
Ангел Терзиев, Изпълнителен шеф на Пенсионно Осигурително Дружество ДаллБогг: Живот и Здраве ЕАД, е  магистър по Социално и Застрахователно дело. Сертифициран, дееспособен виновен актюер от 2007 година. Професионалното и кариерното му развиване е минало напълно в региона на застраховането и пенсионното обезпечаване, където е потвърден и одобрен експерт, с повече от 25 години опит. Заемал е длъжности на виновен актюер и изпълнителен шеф. Има добит документ по Мениджмънт на пенсионна компания и редица преминати курсове проведени от Американската организация за интернационално развиване и от Европейската актюерска академия. Специализирал здравно обезпечаване в Съединените щати.

Една от тревожните мантри, които се популяризират напоследък, е, че в резултат на сериозните рецесии, в които се намира България, парите за пенсия от финансовите стълбове на пенсионната система се стопяват, че жителите губят вложеният си.
-->
Вярно ли е това?

Инвестициите във фондове за непринудено пенсионно обезпечаване са дълготрайни спестявания. Затова и доходността би трябвало да се преглежда в дълготраен аспект. В момента сме в интервал на няколко едновременни рецесии. Логично е и да има понижаване на сумите във фондовете. Но нормално темповете на повишаване след рецесия са доста по-бързи в сравнение с темповете на спад по време на рецесията. Един от активите, в които фондовете влагат средствата, които акумулират, са държавните скъпи бумаги (ДКЦ). В момента следим спад в цената на ДЦК на редица страни – тук-там с над 50%. А това се счита за  едно от най-сигурните инвестиции.

Вероятно заради сривовете в цените на този тип скъпи бумаги през третото 

тримесечие на 2022 година се записва смяна в вложенията на универсалните пенсионни фондове. Делът на дълговите скъпи бумаги на страни и интернационалните финансови организации остава максимален, само че към края на септември понижава до 53,17% спрямо 55% през 2021 година Делът на вложенията в акции нараства до 35,32% от 33,18% година по-рано, а на корпоративните облигации спада до 8,79% от 9,51%.

Войната в Украйна в допълнение утежнява обстановката – европейската стопанска система се забавя, инфлацията пораства. Имаме рекордна инфлация за последните 2 десетилетия.

Но все пак би трябвало да се има поради, че това е една моментна обстановка. Ако се проучват последните 10 години, откогато съществуват пенсионните фондове, доходността им е позитивна. Фондовете имат потенциал да излязат с позитивен резултат. 

Какво се прави за минимизиране на вредите от рецесията?

В миг като настоящия се търсят пристани на непоклатимост. Пазарът на акции реагира на разнообразни вести и като резултат се записват скокове в цените, които фондовете се стараят да уловят, с цел да защитят парите на хората.

Законодателят е планувал цялостна отбрана на средствата и бруто вноските, които обезпечените лица влагат във втория дирек. Т.е. сдруженията и пенсионните фондове в никакъв случай няма да изплатят по-малко от вложенията на всеки обезпечен. Всичко останало ще е спомагателен приход. 

А това още веднъж прави фондовете по-сигурен кей за вложенията на хората спрямо банковите депозити, защото там са предпазени единствено сумите до 196 000 лева. 

Какво е решението?

Капиталовите схеми са една от най-хубавите капиталови други възможности все още. Ако гражданите  икономисват за трета пенсия през цялото време на трудовия си стаж, с огромна възможност биха си подсигурили успокоение, когато пристигна моментът за пенсиониране. Но и до тогава спестените пари могат да се окажат скъп запас при положение на неотложна потребност или просто като средство за предпазване на направените пари от инфлацията. В момента инвестицията в финансова пенсионна скица може да се смята за по-ефективно влагане от това в неподвижен парцел или банков депозит. Ако човек има потребност от средства, не може незабавно да продаде една стая от  капиталовото си жилище, само че може да изтегли част от средствата в персоналната си партида в пенсионен фонд. При това, без да загуби, както би се случило, в случай че изтегли пари от банков депозит преди падежа. Партидите във фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване са персонални и могат да се наследяват.

Достатъчно ясни ли са за хората преимуществата на спомагателното пенсионно обезпечаване?

Осигурителният бранш бележи удивително развиване през последните три години. Инвестиционните портфейли на пенсионните фондове са добре структурирани и мощно диверсифицирани, разполагат с съответни запаси, които да подсигуряват изплащането на пожизнените пенсии. 

Активите на пенсионните фондове подлежат на всекидневен надзор от КФН. А и активността по в допълнение пенсионно обезпечаване е една от най-стриктно контролираните.

Как този тип икономисване може да стане по-привлекателен?

За да стане този тип икономисване по-атрактивен, са нужни законови промени. Според настоящето законодателство, месечният облагаем приход се понижава с импортираните през месеца за сметка на лицата персонални вноски за непринудено пенсионно обезпечаване, в случай че са в размер до 10 на 100 от този приход. По този метод се понижава дължимият от лицата налог общ приход и съвсем една трета от вноската е за сметка на спестения налог.

За едноличните търговци облагаемият приход, образуван по реда на ЗКПО, се понижава с направените персонални вноски за непринудено пенсионно обезпечаване в размер на до 10% от този приход. Облекчението се употребява при подаване на годишната данъчна декларация.

Средната вноска на един работещ в УПФ е 83,20 лева през септември м.г. и  82,61 лева за деветмесечието – по данни на КФН. За съпоставяне, през същия интервал на предходната година тя е била 72,54 лева

Общият брой на обезпечените лица в четирите типа пенсионни фондове към края на септември 2022 година е 4 900 034 души – това съставлява растеж от 1,5 % за година.

За лицата, упражняващи свободни специалности (архитекти?, юристи, общопрактикуващи лекари и др.), облагаемият приход, сведен с нормативно приетите разноски, се понижава с направените персонални вноски за непринудено пенсионно обезпечаване в размер до 10% от този приход. Облекчението може да се употребява както предплатено, по този начин и годишно при подаване на данъчната декларация.

Същото важи и за лицата, наети по контракти за възлагане на ръководство и надзор, както и по цивилен контракти – облагаемият приход, сведен с нормативно приетите разноски, се понижава с направените персонални вноски, а облекчението може да се употребява както предплатено, по този начин и годишно при подаване на данъчната декларация.

Тази норма не е променяна повече от 10 години. Увеличаване на % данъчно облекчение би стимулирало повече българи да влагат в финансови схеми –а това ще ги направи самостоятелни след пенсионирането. Освен това тези хора няма да разчитат на пенсионната система, а когато имат потребност от повече средства, биха се обърнали към насъбраните по личната си пенсионна  партида. Тези пари пък ще се върнат в стопанската система под формата на вложения.  

Любопитен факт потвърждава, че даже управниците в Китай са прозрели изгодите от финансовите схеми. Наскоро там бе разрешено на популацията в избрани области да влага в пенсионни фондове. Защото това е инвестиция в бъдещето.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР