Момченце, което беше в неизвестност от лятото, след като отчаяните

...
Момченце, което беше в неизвестност от лятото, след като отчаяните
Коментари Харесай

Като на кино:Върнаха бебе, изгубено през лятото на летището в Кабул

Момченце, което беше в неопределеност от лятото, откакто обезверените му родители го предали на боец през стената на летището в Кабул в хаоса към изтеглянето на американските войски от Афганистан, е било намерено и през днешния ден към този момент е с околните си в афганистанската столица, съобщи Ройтерс.

Бебето Сохаил Ахмади, беше единствено на два месеца, когато изчезна на 19 август, до момента в който хиляди хора бързаха да изоставен падналия под властта на талибаните Афганистан.

Детето е било в Кабул, където 29-годишният водач на такси Хамид Сафи го разкрил и го завел в дома си, с цел да го отглежда като свое.

След седем седмици на договаряния и молби, а най-после и малко задържане от талибанската полиция, Сафи се съгласил да върне момченцето на неговия дядо и други родственици, които са още в Кабул.

Сега те ще вършат опити да го изпратят при родителите му, които дружно с другите си деца бяха евакуирани преди месеци в Съединени американски щати.

По време на бурната евакуация от Афганистан през лятото, бащата на детето - Мирза Али Ахмади, работил като охранител в посолството на Съединени американски щати, и брачната половинка му Сурая, се страхували, че Сохаил ще бъде премазан в тълпата пред портите на летището.Отчаян, Ахмади предал Сохаил на еднообразен боец, който считал за американец, очаквайки, че ще измине скоро петте метра до входа, с цел да си вземе детето.

Точно в този миг талибанските сили изтласкали назад множеството и чак след половин час родителите и останалите им четири деца съумели да влязат в летището. Но те по този начин и не разкрили Сохаил.

Семейството било евакуирано във военна база в Тексас и четири месеца нямало визия къде може да е момченцето.

В деня, когато семейство Ахмади изгубило следите на сина си, водачът Хамид Сафи съумял да влезе в летището, откакто закарал фамилията на брат си, което също желало да се изтегля.

Сафи разказал, че разкрил плачещия Сохаил самичък, оставен на земята. След като не разкрил родителите му, решил да го вземе вкъщи при брачната половинка и децата си. Сафи има три дъщери и предсмъртното предпочитание на майка му било да й се роди и внук. Затова Сафи решил, че ще отгледа момченцето като свое. Той завел Сохаил на доктор и бързо го приобщил към фамилията си. Новите родители нарекли детето Мохамад Абед и пуснали фотоси на всичките си деца на страницата си във Facebook.

Съседи на Сафи видели фотосите, разпознали Сохаил и разгласили мнения на оповестения в превод материал на Ройтерс за изчезналото дете. Така схванал и бащата Ахмади. Той помолил тъста си, който живее в североизточната провинция Бадахшан, да намери Сафи и да изиска той да върне детето.

67-годишният тъст пътувал два дни и две нощи до столицата и носел блага, измежду които и заклана овца, няколко кг орехи и облекла, за Сафи и фамилията му.

Сафи обаче отказал да върне момченцето като декларирал, че и той желае да бъде евакуиран от Афганистан със фамилията си. Но братът на Сафи, евакуиран в Калифорния, споделил, че Сафи не е подал молба за тръгване в Съединени американски щати.

Семейството на Сохаил поискало помощ от Червения кръст, само че без триумф. Най-накрая, откакто нямало какво друго да направи, тъстът на Ахмади се свързал с локалната талибанска полиция, с цел да заяви за похищение на дете. Сафи твърдял, че се грижи за детето и не е грабител.

Жалбата била проучена и началникът на локалната полиция уредил съглашение, скрепено с отпечатъци от палците на двете страни.

Семейството на Сохаил се съгласило да даде на Сафи към 100 00 афгани (950 долара) за разноските му по развъждането на момченцето за интервал от 5 месеца.

Така в наличието на служители на реда и просълзени хора детето най-сетне било върнато на роднините си. Родителите на Сохаил съумели да гледат предаването на детето си по видеочат. Дядото, който уредил съглашението, описа, че след щастливата развръзка е имало огромно тържество с песни и танци, като на женитба.

Семейство Ахмади, което през декември се открило в апартамент в Мичиган, се надява, че Сохаил скоро ще дойде в новия си дом, написа dir.bg.



 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР