„Моля да не четете отговора, който ще ви дам като

„Моля да не четете отговора, който ще ви дам като ...

Дончев за мажоритарната система и отстраняването на Гешев: Да предложат и ще видим


„Моля да не четете отговора, който ще ви дам като бягство от отговор. Аз хипотетични предложения и въпроси няма да коментирам“. Така отговори вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев след два въпроса на „Флагман“ на днешната пресконференция в централата на партията.

Единият е свързан с въвеждането на мажоритарна система в два тура на парламентарни избори. Репортерът на „Флагман“ припомни, че това е било тема на референдума от 2016 г. и е фикс-идея на Слави Трифонов. А ГЕРБ и партията на Трифонов „Има такъв народ“ ще имат 126 депутати в новия парламент и ще могат да го прокарат.

От партията на Бойко Борисов вече са предлагали въвеждането на мажоритарна система. Затова попитахме биха ли подкрепили сега такова предложение.

Вторият ни въпрос бе във връзка с желанието на протестните партии за смяна на главния прокурор Иван Гешев чрез евентуална чрезвичайна процедура, което бе искане и на демонстрациите миналата година. Попитахме ГЕРБ готови ли са да помогнат в това отношение, тъй като с тях би имало конституционно мнозинство.

След двата въпроса Томислав Дончев обясни, че отговорът му не следва да се тълкува като бягство от тези теми. След което добави: „Когато всяко от тези неща в парламента бъде оформено по надлежния ред като предложение, тогава ще го коментираме. И няма тема, по която не могат да се водят разговори, преговори и т.н. Нека да видим дали всяко от тези неща, които коментирате, по какъв начин, с какви детайли ще бъде внесено в българския парламент. Както показва практиката, за съжаление – предизборните заявки са едно, парламентарната практика понякога е нещо различно. Подчертавам – за съжаление.“

Източник: fakti.bg