Молим ви, върнете се!Това е посланието на гръцкото правителство към

...
Молим ви, върнете се!Това е посланието на гръцкото правителство към
Коментари Харесай

Молим ви, елате си: Усилията на Гърция "да си върне мозъците"

Молим ви, върнете се!

Това е посланието на гръцкото държавно управление към надарените младежи, напуснали страната по време на финансовата рецесия, написа " Политико ".

За да ги насърчат да се върнат, управляващите започнаха скица за дотации, наречена " Rebrain Greece ". В рамките на програмата на 500 от най-умните и сполучливи емигранти се предлага месечна заплата от 3 хиляди евро (преди облагане с данъци), в случай че се върнат в Гърция като част от плана. Трудовото министерство ще покрие 70% от разноските.

" Това е първото изпитание от страна на гръцката страна, която желае да сътвори изискванията за последователно завръщане ", разяснява Константинос Аграпидас, почитан чиновник в министерството на труда, който управлява програмата.

Схемата стартира през април предходната година като метод да се спре " приключването на мозъци " и бе сметната за толкоз значима, че даже и промяната на държавното управление след изборите през юли не докара до нарушавания в нея.

" Докато Гърция излиза от рецесията и в този момент върви по постоянен път на икономическо и обществено възобновяване, тя си връща средствата и силата непосредствено да насочи напъните си към основаване на подобаваща среда за завръщане на гръцката диаспора, която потърси работа и вероятност за по-добър живот в чужбина по време на рецесията ", сподели министърът на труда Янис Вруцис при представянето на програмата.

Смята се, че към 500 хиляди души са се преместили в чужбина по време на финансовата рецесия, поради която гръцката стопанска система се сви с една четвърт, а безработицата се изстреля до 28%. Оттогава безработицата понижа, само че към момента е над двойно по-висока от междинната за Европейския съюз и еврозоната.

" Изтичането на мозъци " форсира най-голямата заплаха за гръцката стопанска система – неприятната демография. До 2050 година се чака популацията на Гърция да намалее с почти сред 800 хиляди и 2.5 милиона души до сред 8.3 и 10 милиона, а един на всеки трима гърци ще бъде на възраст над 65 години, демонстрира статистика на научния и политически институт Dianeosis.

Отговорът на държавното управление беше да предложи финансов бонус от 2 хиляди евро за всяко раждане.

Гърция е преживявала всеобща миграция и преди, в това число в десетилетията след Втората международна война, само че разликата в този момент е, че гърците с най-високо равнище на обучение и умения са тези, които емигрират.

Според интернационалната организация с нестопанска цел Endeavor " приключването на мозъци " от Гърция генерира годишно еквивалента на 12.9 милиарда евро БВП и 9.1 милиарда евро налози за страните, в които гърците се реалокират, до момента в който самата Гърция е похарчила 8 милиарда евро, с цел да образова тези хора.

Зина Мария Пентериду, 27-годишен анализатор на географски осведомителни системи, която е живяла съвсем четири години в Лондон, била въодушевена, когато схванала за новата стратегия. Тя споделя, че не е желала да напуща Гърция, когато е приключила образованието си, само че рецесията тогава е била в пика си и родителите ѝ са я убедили да замине за чужбина.

" Наясно съм, че връщането евентуално ще значи по-ниска заплата и стандарти на работа, само че въпреки всичко бих желала да се върна, в случай че има добра опция ", отбелязва тя.

Не всички харесват схемата. Според някои тя е несправедлива към тези, които са устояли на изкушението да изоставен и са избрали да останат в Гърция по време на най-тежките години от рецесията.

Аграпидас обаче отхвърля сходни рецензии, като акцентира, че това не е стратегия за понижаване на безработицата, а цели да се покрие потребността от специалисти, които просто липсват.

Въпреки високото равнище на безработица доста компании в Гърция, изключително в софтуерния бранш, споделят, че мъчно намират чиновници с нужните умения.

Според отчет на консултантската компания ICAP корупцията и неналичието на меритокрация (системата, при която водещите позиции се заемат от най-талантливите и способните) са главните аргументи, които карат гърците да търсят по-добър живот в чужбина, следвани от финансовата рецесия, неприятното обществено подкрепяне и неприятните условия за работа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР